Meer geweld tegen homomannen in Marokko

Na oproep op Instagram

Leestijd: < 1 min

Nadat Sofia Taloni, een transgender model en influencer uit Marokko, haar volgers opriep om nepaccounts aan te maken op gay datingapps, is het geweld richting homomannen in Marokko flink toegenomen.

De influencer zei de hypocrisie in de Marokkaanse samenleving aan het licht te willen brengen. Tijdens een livestream op Instagram moedigde ze daarom haar volgers aan om profielen aan te maken op datingapps als Grindr en Hornet. “Dan zie je pas echt hoeveel mannen die apps gebruiken. Misschien zelfs je broer of echtgenoot.“

Haar oproep werd door meer dan 90.000 van haar volgers bekeken. Er werd massaal gehoor aan gegeven: haar volgers plaatsten foto's online van mannen die ze op de gay datingapps aantroffen. Drie LHBTQ-organisaties die homomannen in Marokko ondersteunen, maakten al melding van dreigementen en geweld. In de Facebookgroep The Moroccan LGBT Community schreef een van de leden dat het voelt alsof hij ten dode is opgeschreven. “Ik verkeer in grote problemen. Nu weet iedereen dat ik homo ben. Ik ben al lastiggevallen door iemand uit de buurt. Ik besloot om te vluchten, maar vanwege de lockdown weet ik niet waar ik heen moet.”

Slachtoffers hoeven volgens activisten niet op steun van de politie of overheid te rekenen. Homoseksualiteit is immers verboden in dit conservatieve land. Human Rights Watch heeft maandag de Marokkaanse overheid opgeroepen om ál hun burgers het recht op privacy te gunnen en om “de anti-LHBT-wetten die debet zijn aan dit homofobe gedrag te herzien”.

Instagram, dat eigendom is van Facebook, heeft het account van Taloni opgeheven. Het social mediaplatform vertelde bovendien aan nieuwsbureau Reuters dat het 'pro-actieve stappen onderneemt om soortgelijke content te verwijderen'.

Powered by Labrador CMS