column

Matthijs krijgt kortsluiting van Nederlandse dirty talk

“Dirty talk werkt alleen als je zelf gelooft wat er uit je mond komt”

Leestijd: 2 min

Columnist Matthijs van Els wordt graag verbaal gedomineerd, gekleineerd en vernederd, maar het liefst wel in het Engels. “Gaatje, pikkie, mondje, bij Nederlandse verkleinwoorden blokkeer ik tijdens de seks.”

Ik ben een groot voorstander van geluid tijdens de seks. Of het nu muziek is of dirty talk, alles is beter dan stilte. Maar toen iemand me onlangs in bed commandeerde ‘iets vies’ te zeggen, kreeg ik kortsluiting. Nederlandse volzinnen in de slaapkamer zijn niet mijn expertise; ik kom vaak niet verder dan een adequaat ‘o, fuck ja’ of ‘mmm, lekker’. In het Engels heb ik er echter minder problemen mee. Ben ik een seksuele taalpurist of een preutse prater?

Toen Nederland onlangs werd getroffen door een hittegolf werd ik op Grindr overvallen door het volgende bericht: ‘Mijn zwetende paal wil je geile kutje zien’. Vooral het ‘kutje’ bracht me van mijn à propos. Sexting en dirty talk in bed zijn twee verschillende dingen, maar ook hier blokkeerde ik door het Nederlands. Ik word graag verbaal gedomineerd, gekleineerd en vernederd, maar het liefst niet met Hollandse verkleinwoorden. Termen als bekkie, gaatje, keeltje, pikkie en mondje – allemaal wel eens gehoord – doen ’t hem niet voor mij. Op het hittegolfbericht reageerde ik met een simpel ‘kan niet wachten’ en mijn meest gebruikte emoji, het paarse duiveltje.

Had hij daarentegen gestuurd ‘My sweaty dick needs your horny pussy’, dan had ik moeiteloos iets terug getikt in de trant van ‘Fuck yeah, I want to feel that big sweaty dick deep inside my hole until I cum’. Of zoiets. Ik besprak dit tafereel met mijn vrienden, en dan met name de vraag waarom ik Engels boven Nederlands verkies. Zij deden een interessante suggestie: door níét mijn moedertaal te gebruiken nam ik in feite afstand van mezelf, waardoor het mogelijk makkelijker werd mijn verlangens uit te drukken. Ze sloegen de spijker op de kop. Misschien ben ik daarom schrijver en geen live performer; ik heb een bepaalde afstand nodig om mezelf veilig te kunnen uitdrukken.

“Dirty talk kent niet de grenzen die we op straat wel hebben en precies dát kan een verrijking zijn tijdens de seks”

Dirty talk is een soort vrijbrief voor het uiten van je meest geile verlangens en fantasieën. Dirty talk kent niet de grenzen die we op straat hebben en precies dát kan een verrijking zijn tijdens de seks. Let wel, geloofwaardigheid is een belangrijke voorwaarde. Zo had ik jaren geleden seks met iemand die zichzelf bestempelde als daddy. Dat gegeven probeerden we te integreren in verbaal spel, maar telkens als ik (of hijzelf) het woord in de mond nam, moest hij giechelen. Weg magie. Uiteraard mag er gelachen worden tijdens de seks, maar dirty talk werkt alleen als je zelf ook gelooft wat er uit je mond komt.

Om nog even antwoord te geven op de beginvraag: ik ben gewoon een preutse prater en vooral bang om het achterste van mijn tong te laten zien. Het heeft weinig te maken met de voertaal, maar alles met de angst mezelf écht uit te drukken. Ooit hoop ik net zo vrij en spraakzaam te zijn als Miranda Hobbes in Sex and the City. Wie weet durf ik dan tijdens een volgende hittegolf trots mijn 'geile kutje' open te stellen voor een 'zwetende paal'.

Matthijs van Els over dirty talk
Beeld: Rob Jacobs

Beeld: Rob Jacobs

Powered by Labrador CMS