column

Matthijs overwon zijn angst voor BDSM

“Achteraf voelde ik me bevrijd en bevredigd”

Leestijd: 2 min

Hoewel columnist Matthijs van Els niet vies is van een seksueel experiment, liet hij de wereld van BDSM altijd links liggen, tot pasgeleden. “Controle loslaten blijft de grootste uitdaging in mijn (seks)leven.”

De afgelopen jaren heb ik veel ontdekt en geleerd op het gebied van seks, maar een wereld die ik telkens stilletjes aan me voorbij liet gaan, was die van BDSM. Als ik echter iets heb geleerd van mijn vorige column over Church, is dat ik soms gewoon in het diepe moet springen. Onlangs nam ik zo’n sprong en voor ik het wist, lag ik vastgebonden op bed.

Ik sprak af met iemand die ik via Grindr had leren kennen. Na een tijdje kletsen, zoenen en elkaar aftasten vroeg hij of ik het lekker zou vinden als hij me vast zou binden. Online hadden we al het een en ander besproken, zo ook dit onderwerp blijkbaar, maar dat kon ik me niet meer voor de geest halen. Maar goed ook, want zo kregen mijn gebruikelijke gedachtepatronen geen schijn van kans. Gedomineerd worden zonder zelf iets te kunnen doen heeft me altijd aangetrokken, maar mijn angsten kregen altijd de overhand voordat ik me eraan durfde te wagen. Mijn gevoel zei in dit moment ja, al schreeuwde mijn ratio een milliseconde nee. Wat als er iets mis zou gaan? Wat als hij me zou vermoorden? Gelukkig nam mijn gevoel het weer over en ik stemde in.

“Hoewel ik niet vastzat aan het bed, kon ik gevoelsmatig geen kant op”

Hij liep de slaapkamer uit en keerde na een minuut terug met brede pols- en enkelbanden van zwart leer. Ik stelde voor om in eerste instantie alleen mijn enkels vast te binden, mijn polsen wilde ik voor de zekerheid nog even vrijhouden. Hij legde de leren banden om mijn enkels, trok de riempjes aan en maakte ze aan elkaar vast met een karabijnhaak. Hoewel ik niet vastzat aan het bed, kon ik gevoelsmatig geen kant op. Hij nam me onder handen en mijn benen spartelden van genot. Het geluid van de metalen riempjes die met elkaar in gevecht waren en me ervan weerhielden vrijer te bewegen, maakte het extra opwindend.

Tot dan toe had ik mijn handen uit wilskracht niet gebruikt; ik hield ze netjes volgens zijn orders boven mijn hoofd, maar ik werd nieuwsgierig naar wat het met me zou doen als ik daadwerkelijk niks meer zou kunnen. Zo gezegd, zo gedaan en hij bond ook mijn polsen aan elkaar vast. Daar lag ik dan. Nog kwetsbaarder dan enkele momenten daarvoor en compleet afhankelijk van hem. Deze machtsverhouding was nieuw voor mij en ik genoot intens van het feit dat ik even géén (ongezonde) controle had over de situatie. Na afloop voelde ik me bevrijd en bevredigd, op meerdere manieren.

“Achteraf bedacht ik me dat een safeword geen overbodige luxe was geweest”

Men zegt vaak dat mensen in de slaapkamer iets willen wat ze in het dagelijks niet hebben. In mijn geval heeft dat overduidelijk met een mate van controle te maken. Deze ervaring was een wijze les dat ik die niet altijd en over alles hoef te hebben. Controle loslaten blijft de grootste uitdaging in mijn (seks)leven en hoewel dit een milde vorm van bondage was, smaakte het absoluut naar meer. Achteraf bedacht ik me alleen dat een goed safeword geen overbodige luxe was geweest. Suggesties?

Beeld: Rob Jacobs

Matthijs van Els met vastgebonden polsen
Beeld: Rob Jacobs
Powered by Labrador CMS