column

Matthijs ruikt aan een ontblote kloon van zichzelf

Matthijs is dol op een beetje zweet

“Zolang iemand maar hygiënisch is”

Leestijd: 2 min

Een ‘verkeerde’ lichaamsgeur is voor columnist Matthijs van Els een absolute afknapper, maar een bezwete oksel kan zijn bloed sneller doen stromen. “Mits diegene verzorgd door het leven gaat, is er met ‘de geur van de dag’ niets mis.”

Iedereen vindt het leuk complimenten te krijgen, al zijn ze niet altijd even makkelijk te incasseren. Een tijd geleden ontving ik er een uit onverwachte hoek, tijdens een date. Direct na afloop van de seks – enkele seconden na het klaarkomen, we lagen nog na te hijgen – zei hij: “You smell like my grandmother.” Aan zijn tevreden glimlach zag ik dat hij dit als compliment bedoelde, maar ik lag met mijn bek vol tanden. Het laatste waar ik nu aan moest denken, met het zaad nog tussen ons in, was een lieve oudere vrouw.

Wel zette zijn compliment me aan het denken; in welke mate bepaalt iemands (lichaams)geur voor mij of ik die persoon geil of aantrekkelijk vind? Doorgaans maak ik onderscheid tussen twee geuren: de hygiënische en de lichamelijke. De eerste heeft met uiterlijke verzorging te maken. Ik vind het niet erg – vaak juist geil – als iemand net heeft gezweet of een soort natuurlijk aroma om zich heen heeft hangen van die dag. Veel mensen schuwen tijdens de seks plekken als oksels, voeten en de schaamstreek; ik niet. Mits diegene verzorgd en hygiënisch door het leven gaat, is er met ‘de geur van de dag’ niets mis.

Matthijs van Els ruikt zweet
Beeld: Rob Jacobs

Het is een ander verhaal wanneer iemand simpelweg niet zo fris is. Een lange tijd geleden – al staat die nacht nog vers in mijn geheugen gegrift – ging ik na een avond uit met iemand mee naar huis voor seks. We lagen op bed: ik op mijn rug, hij boven op me met zijn kruis bij mijn gezicht. Ik maakte zijn broek open, ging met mijn gezicht richting zijn onderbroek, haalde zijn lul tevoorschijn en begon hem te pijpen. Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het soms is om een onbesneden piemel de hele dag schoon te houden, maar dit was van een ander niveau. Laat ik het zo zeggen: normaal gesproken ben ik niet vies van expliciete details, maar voor deze situatie maak ik een uitzondering.

"reuk is bij uitstek het zintuig dat herinneringen oproept aan gevaar of geborgenheid”

"Reuk is bij uitstek het zintuig dat herinneringen oproept aan gevaar of geborgenheid”

Maar dan is er nog de geur van een lichaam, daar kun je niet zoveel aan veranderen. Voor mij kan een ‘verkeerde’ lichaamsgeur een afknapper zijn en daar baal ik soms van. Ik datete ooit met iemand die in mijn ogen perfect was: lief, grappig, zorgzaam en aantrekkelijk, maar zijn lichaamsgeur stond me niet aan. Hij stonk niet en was allesbehalve onverzorgd of onhygiënisch, maar zijn natuurlijke geur rook voor mij niet aangenaam. Tot mijn grote spijt – en misschien oppervlakkigheid – heb ik er op een gegeven moment toch een punt achter gezet. Ik kon niet, of in ieder geval niet voldoende, genieten van de seks of van simpelweg knuffelen.

Maar goed, blijkbaar ruik ik zelf dus naar een oma. Ik ben het maar als compliment gaan zien. Reuk is bij uitstek het zintuig dat herinneringen oproept aan gevaar of geborgenheid. Aangezien mijn date lief en tevreden naar me lachte toen hij het zei, ga ik ervan uit dat hij zich veilig voelde. Ik zou later best een goede oma zijn.

Beeld: Rob Jacobs

Powered by Labrador CMS