Man verdacht van plannen aanslag tijdens Canal Parade

31-jarige Tahsin E. moet vrijdag voorkomen

Leestijd: < 1 min

De politie verdenkt een 31-jarige man van het beramen van een aanslag tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Hij zou tussen juni en augustus van dit jaar bezig zijn geweest met de voorbereiding, waarbij hij automatische wapens of explosieven wilde gebruiken.

De 31-jarige Tahsin E.  uit Amsterdam is begin augustus aangehouden, maar de politie en het Openbaar Ministerie hebben die arrestatie destijds niet bekendgemaakt. De man zit nog altijd vast en moet vrijdag voor de rechter verschijnen.

AK47
E. zou zijn geïnspireerd door terreurgroepen als IS. Hij zei dat hij voor zijn aanslag automatische wapens of explosieven te willen gebruiken. Op Twitter vroeg hij of iemand een AK47 te koop had, en zei hij die nodig te hebben voor de ‘Gay Pride-parade’.

Hoewel de botenparade dit jaar vanwege de coronacrisis niet doorging, was E. dus tussen juni en augustus bezig met zijn voorbereidingen. Via de chatapp Discord zou hij hebben gezegd dat hij bommen maakte. Via sociale media uitte hij dreigementen naar de politie en joden. Daarnaast probeerde hij online aan een luchtbuks te komen, wat hem niet is gelukt.

Vorm van autisme
Het OM wil nog niet inhoudelijk ingaan op de zaak, maar wijst er op dat er tijdens de zitting aanstaande vrijdag speciale aandacht is voor ‘de persoon van de verdachte’. Volgens de advocaat van Tahsin E., Inge Raterman, gaat het om iemand in een begeleid wonen-project met een vorm van autisme en een fascinatie voor wapens en oorlog.

Volgens Raterman had haar cliënt helemaal geen concreet plan voor een aanslag en daarvoor ook geen spullen in huis. De dreigementen die hij uitte, zouden alles te maken met zijn stoornis. Het onderzoek of hij echt geradicaliseerd is, loopt nog.

Veroordeeld
E. werd kort geleden al veroordeeld voor het maken van een ontstekingsmechanisme, waarvoor hij vier maanden cel kreeg. Volgens zijn advocaat komt ook dat vergrijp voort uit zijn autistische stoornis en wapenfascinatie.

Bron: NOS

Powered by Labrador CMS