Maerten maakt muziek en is een hit op Threads

Zwolse singer/songwriter Maerten vertelt zijn overwinningsverhaal

Maerten (25) is een singer/songwriter uit Zwolle en maakt Nederlandstalige popmuziek. Vandaag komt z’n nieuwe single ‘Blijf je slapen’ uit, en we spraken hem over opgroeien in het Oosten en zijn Threads-vrienden.

Hoi Maerten! Kun je vertellen wat je tot nu toe hebt gedaan?

“Nadat ik in 2022 afstudeerde van het ArtEZ conservatorium in Zwolle ben ik begonnen met een band. We hebben wat optredens gespeeld, ook met eigen werk, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik het leuker vond om – samen met de drummer van die band – zelf producties te maken. Ik maak zelf de liedjes, dan ga ik naar hem toe en maken we het samen af. Deze zomer bracht ik mijn derde single ‘De Ruimtereis’ uit en heb ik meegedaan aan het regionale Songfestival van Overijssel en aan We Support Your Stage, een talentenjacht op TikTok. Toen nog een paar singles, waaronder ‘Het Strand’, een duet met Noa Eva. Ondertussen wat optredens, waaronder tijdens Zandvoort Pride afgelopen zomer.”

Identificeer je als queer artiest?

“Eh… Ik ben wel een artiest die queer is, maar ik zie mezelf niet als queer artiest. In mijn liedjes zie ik nooit over een ‘hij’ of een ‘zij’, maar meer over een genderloos iemand die ik aanspreek met ‘jij’ of ‘jou’. Ik vind het wel heel leuk om de gay scene te vertegenwoordigen in de popmuziek, al ben ik niet echt een activist. Hoewel, toen laatst dat filmpje online stond waarop een gay stel werd lastiggevallen op straat, heb ik me daar wel over uitgesproken op Threads.”

Dat is waar wij je voor het eerst zagen, op Threads. In Nederland is het een vrij nieuw medium, heeft het je nieuwe luisteraars opgeleverd?

“Zeker! Ik begon de dag voor oud & nieuw met Threads en had meteen 200 volgers die automatisch meekwamen van Instagram. Inmiddels heb ik er bijna 1.800, dat is daar best wel veel. Toen ik op Threads postte over mijn muziek kreeg ik er ook snel meer volgers en luisteraars bij op Spotify. ”

“ik had een geïnternaliseerd idee dat homoseksualiteit niet goed is”

Op Threads vertelde je ook dat je een paar jaar geleden in een kliniek hebt gezeten om van een wietverslaving af te komen. Hoe was dat?

“Dat begon toen ik op kamers ging. Ik denk dat het voornamelijk kwam door mijn seksualiteit. Op de middelbare school was ik niet uit de kast, maar ben weleens naar huis gefietst terwijl er een groepje jongens achter me aan fietste die ‘kankerhomo’ naar me schreeuwden. Ik kom uit het Oosten, en als je daar niet meedoet met voetballen en Call of Duty of weet ik veel, dan zal je wel homo zijn. Soms kreeg ik te horen dat het niet erg zou zijn als ik op jongens zou vallen, maar ik had toch een geïnternaliseerd idee dat homoseksualiteit niet goed is. Volgens mij speelt dat in het Oosten van het land vrij veel, dat queer jongeren zich écht alleen voelen in hun dorp of in de klas.”

Wanneer kwam je uit de kast?

‘Ik heb het pas op mijn negentiende aan mijn moeder verteld, en pas op mijn eenentwintigste aan mijn vader. Uiteindelijk moest ik voor mezelf accepteren dat het is zoals het is. Om dan maar dingen niet meer te voelen, ging ik heel veel blowen, want niks voelen was beter dan voelen dat ik er niet bij hoorde. Het ging heel geleidelijk: je gaat weleens uit, je drinkt weleens wat, je rookt weleens een wietje met mensen, zéker als je een kunstopleiding doet. Op een gegeven moment blowde ik elke dag, en ik had steeds meer nodig om hetzelfde effect te behalen. Het werd steeds normaler. Na drie jaar was ik enorm afgevallen: ik woog nog maar 56 kilo en dat is, als je 1m83 bent, echt te weinig. School ging ook steeds slechter, want als je elke dag stoned bent en helemaal niks meer onthoudt, gaan je toetsen ook niet goed. Toen heb ik naar de huisarts gebeld en heb die stelde voor om een maand in een kliniek te gaan. Dat is nu vier jaar geleden, en sindsdien ben ik clean.”

“ik ben er heel trots op dat mijn verhaal uiteindelijk een overwinningsverhaal werd”

Goed dat het gelukt is!

“Dank je. Uiteindelijk is het allemaal goedgekomen: ik ben clean en heb anderhalf jaar een relatie gehad met een heel leuke jongen. Die was helemaal welkom bij mijn familie, ze ontvingen hem met open armen. Ik ben er heel trots op dat mijn verhaal uiteindelijk een overwinningsverhaal werd, maar het heeft wel even gekost.”

Je publiceert op Threads ook regelmatig korte improvisaties en filmpjes. Deed je dat voorheen ook al op andere social media?

“Ik deed dat wel een beetje op Instagram, maar het is nooit echt helemaal van de grond gekomen. Toen ben ik met TikTok begonnen en na een stroeve start ging het daar best wel hard. Ik vind het daar wel moeilijk dat je soms heel veel tijd en energie stopt in een filmpje en dat het dan maar 100 views en drie likes krijgt. Niet dat ik het allemaal alleen voor de likes doet, maar het is wel leuker als iets dat je maakt ook daadwerkelijk gezien wordt. Met kerst maakte ik een filmpje, daarvoor had ik helemaal foto’s met AI gegenereerd, die heb ik geanimeerd en mezelf erin geplakt. Ik ben er letterlijk 10 uur mee bezig geweest, en toen kreeg ik vijf likes – allemaal van mensen die ik persoonlijk ken. Ik ben blij dat Threads er nu is, ik merk dat m’n volgers op Threads erg meeleven dat ik nu een nieuwe single uitbreng, dat is erg leuk om te zien.”

Waar gaat je nieuwe single ‘Blijf je slapen’ over?

“Het is eigenlijk een heel lief liedje, over dat het buiten guur en koud is, en dat er iemand is waarvan je denkt ‘oh, bleek je maar nóg langer bij me!’ en dat je dan tegen die persoon zegt ‘ah, blijf gewoon lekker slapen, dan maken we er een leuke avond van’. Lekker kroelen met iemand.”

Ten slotte: wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?

“Ik ben momenteel samen met mijn drummer en toetsenist bezig om de elektronische liedjes die we hebben gemaakt om te zetten in een liveshow. Daar willen we graag straks lekker mee gaan spelen door het hele land. Het kost even wat tijd, omdat we moeten uitvinden hoe we zonder grote live band toch alles kunnen spelen. Maar als het helemaal af is, wordt het fucking vet!”

Je kunt Maerten volgen op SpotifyInstagramTikTokz’n eigen website en natuurlijk Threads.

Powered by Labrador CMS