USA For Africa - We Are The World

Madonna had gewoon gevraagd moeten worden voor ‘We Are the World’, aldus een van de bedenkers

Leestijd: 2 min

Het is volgens sommigen een van de grootste vergissingen uit de geschiedenis van de popmuziek: vanaf 1984 scoorde Madonna hit na hit, maar de drijvende krachten achter de megahit ‘We Are the World’ vonden het niet nodig om haar te vragen. Want ze hadden Cyndi Lauper al. Medebedenker en zanger Lionel Ritchie heeft nu spijt. “Jullie hebben een grote fout gemaakt.”

Op Netflix is onlangs de documentaire The Greatest Night in Pop verschenen, die gaat over de totstandkoming van een van de grootste hits aller tijden: ‘We Are the World’. Dit was het Amerikaanse antwoord op Band Aid en ‘Do They Know It’s Christmas’ en bedoeld om geld in te zamelen voor Afrika.

46 artiesten deden mee

The Greatest Night in Pop geeft een aardig kijkje achter de schermen op de dag dat het lied werd opgenomen. Er werkte een keur aan artiesten mee, die ieder werd gevraagd ‘hun ego buiten de deur te houden’ om geheel belangeloos een stuk van het lied in te zingen. 

In totaal verzamelen 46 artiesten zich in een studio in Los Angeles, waar ze toevallig toch al waren vanwege de uitreiking van de American Music Awards. Op 28 januari 1985 was het zover. Onder de zangers en zangeressen bevonden zich de grootsten der aarde, zoals Michael Jackson, Bruce Sprinsteen, Diana Ross, Smokey Robinson, Stevie Wonder, Tina Turner, Bette Midler, Billy Joel, Lionel Ritchie en Harry Belafonte. Die laatste twee waren samen met Quincy Jones de drijvende krachten achter ‘We Are the World’.

sheila e. wel, prince niet

Bij het bekijken van de documentaire is het leuk om te zien wie er meedoen, maar nog leuker om te kijken wie er ontbreken. De grootste omissie is Prince, die in 1984 een wereldster was geworden met ‘Purple Rain’. Het verhaal gaat dat Sheila E., de drumster uit zijn entourage met enkele solohits op haar naam, alleen maar was gevraagd om His Royal Badness naar L.A. te lokken, maar die had er geen zin in.

Het had maar weinig gescheeld of Cyndi Lauper had ook niet meegedaan. Na het horen van het lied vond haar vriend het maar niks en bijna liet La Lauper verstek gaan. Maar toen ze alsnog ‘ja’ zei, was het vakje ‘jonge witte popzangeres’ ingevuld en konden de opnames beginnen.

jimmy kimmel trekt aan de bel

Naar aanleiding van The Greatest Night in Pop was Lionel Ritchie afgelopen weekend te gast bij Jimmy Kimmel. Die vond het maar vreemd dat Madonna, in 1984 spectaculair doorgebroken met ‘Like a Virgin’ ontbrak in de opstelling van ‘We Are the World’. Hij riep Ritchie tot de orde, die zich als volgt verdedigde: “We hadden allemaal maar een halve zin om te zingen, langer was het niet. We hadden dus stemmen nodig die direct herkenbaar waren. We wisten niet zeker of Cyndi zou komen, want aanvankelijk zei ze dat haar vriend dacht dat het geen hit zou worden. Ik zei dat ze de sessie niet mocht missen en ze kwam toch. Als er iemand een herkenbare stem heeft, is Cyndi ht wel.”

Maar daar nam Kimmel geen genoegen mee. “Had je ze niet allebei kunnen vragen? Jullie hebben een grote fout gemaakt.” Waarop Ritchie toegaf: “Ik zal dit nu zeggen op nationale en internationale televisie: dat klopt, daar heb je helemaal gelijk in!”

Powered by Labrador CMS