Maandag demonstratie: stop Poolse haatcampagne

Leestijd: < 1 min

Een groep organisaties en activisten komen maandag samen bij het Amsterdamse Homomonument in een demonstratie tegen de steeds grimmiger wordende anti-LHBTQ-campagne in Polen. De organisatoren eisen meer actie van de Nederlandse overheid, de Europese Unie en kerkgenootschappen.

De Poolse regering voert sinds twee jaar een steeds intensievere haatcampagne tegen de regenbooggemeenschap. Volledige provincies en gemeenten verklaren zich tot ‘LHBT-vrije zone’ en president Duda maakte van LHBTQ-haat eerder dit jaar een hoofdthema van zijn herverkiezingscampagne.

Grimmig
De haatcampagne neemt de laatste weken steeds grimmiger vormen aan. Op 7 augustus werden 48 activisten gearresteerd tijdens een vreedzame demonstratie voor de vrijlating van transgenderactiviste Margot Szutowicz, die zelf bij een eerder protest was gearresteerd. Eind augustus riep de invloedrijke Poolse Bisschoppenconferentie op tot oprichten van ‘klinieken’ waar mensen zogenaamd zouden moeten worden ‘genezen’ van hun seksuele oriëntatie. De Poolse premier Morawiecki omarmde die oproep vrijwel direct.

Oproep
Met de demonstratie zetten de organisatoren hun eis kracht bij dat de Nederlandse overheid, de Europese Unie en kerkgenootschappen meer actie moeten ondernemen tegen de anti-LHBTQ-haatcampagne in Polen. Ze willen bijvoorbeeld dat Nederlandse kerkgenootschappen de mensenrechten van LHBTQ's direct met hun Poolse geloofsgenoten bespreken en om opheldering vragen. Ook willen ze Poolse LHBTQ’s een hart onder de riem steken.

De demonstratie wordt georganiseerd door het COC, het Nederlands-Poolse netwerk Nieheteronormatywne Niderlandy, predikant voor de regenbooggemeenschap van de Protestantse Kerk Amsterdam Wielie Elhorst en activist Hans Verhoeven.

Neem je regenboogvlag mee
De organisatoren roepen deelnemers op om een regenboogvlag mee te nemen: ‘Uit solidariteit met Poolse LHBTQ’s creëren we donderdag een zee van regenboogvlaggen bij het Amsterdamse Homomonument. Neem je vlag mee en wees zichtbaar!’

Demonstratie tegen LHBTQ-haat Polen:
• Maandag 7 september 2020 – 18.00-18.45 uur – Homomonument – Westermarkt – Amsterdam
• Belangstellenden kunnen zich HIER aanmelden (niet verplicht)
• Neem een regenboogvlag mee
• Houd je aan de voorschriften tegen het coronavirus 

Coronavoorschriften:
- Houd 1,5 meter afstand, ook bij aankomst en vertrek
- Draag een mondkapje
- Volg de instructies van de ordehandhavers
- Ga staan op de aangegeven plekken die op 2 meter afstand van elkaar zijn geplaatst op de grond
- Wissel tijdens de demonstratie niet van plaats
- Vorm geen spreekkoren

Powered by Labrador CMS