EU Stembusakkoord

Lijsttrekkers tekenen Europees stembusakkoord met COC

Leestijd: 1 min

Lijsttrekkers en vertegenwoordigers van zeven politieke partijen hebben op vrijdagavond 31 mei een Europees stembusakkoord getekend met het COC. Daarin beloven ze zich in het Europees Parlement in te zetten voor mensenrechten van lhbtiq+ personen. De Europese verkiezingen zijn op donderdag 6 juni.

Het akkoord is vrijdag getekend door Bas Eickhout (GL|PvdA), Malik Azmani (VVD), Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Tom Berendsen (CDA), Ian Hendriks (Volt), Ronan van Langen (Partij voor de Dieren) en Anne Cramer (SP).

voorvechter van mensenrechten

Met ondertekening van het stembusakkoord beloven de partijen in het Europees Parlement een voorvechter te zijn van lhbtiq+ mensenrechten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het voorstellen van Europese wetgeving en beleid om lhbtiq+ personen te beschermen, om op te treden tegen EU-lidstaten die lhbtiq+ mensenrechten schenden en andere landen in de wereld aan te spreken op lhbtiq+ mensenrechtenschendingen. 

‘Of het nou gaat om hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld, erkenning van je huwelijk in een ander EU-land of optreden tegen landen als Hongarije die lhbti+ mensenrechten schenden: het Europees Parlement neemt de komende jaren veel belangrijke beslissingen,’ zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug over het stembusakkoord. ‘Daarom zijn we heel blij met de toezegging van deze partijen.’

bijna 1000 keer getekend

Het stembusakkoord is een samenwerking tussen COC Nederland en de Europese lhbtiq+ mensenrechtenorganisatie ILGA-Europe. De Europese versie van het stembusakkoord, de Pledge, is inmiddels getekend door bijna duizend kandidaat-leden van het Europees Parlement.

Alle partijen met één of meer zetels in de peiling voor het Europees Parlement zijn door COC uitgenodigd om het akkoord te tekenen. PVV, NSC en BBB hebben aan die uitnodiging geen gehoor gegeven.

kieswijzer

COC lanceerde onlangs ook Rainbowvote.NU, de lhbtiq+ kieswijzer voor de Europese verkiezingen van 6 juni. Op die website vinden kiezers partijstandpunten over lhbtiq+ kwesties en profielen van ‘regenboogkandidaten’.

Powered by Labrador CMS