Kylie Minogue

Lijstje: de vijf queerste muziekmomenten van 2023

'Rush', 'Padam Padam', Live To Tell' en meer

Leestijd: 2 min

Het laatste lijstje van het jaar gaat over de vijf queerste momenten op het muzikale vlak. Van Beyoncé tot Madonna en van Kim Petras tot Troye Sivan, en natuurlijk met Kylies onontkoombare ‘Padam Padam’.

5) Beyoncés Renaissance-tour is een ode aan de queer cultuur

Nadat Beyoncé in 2022 een album uitbracht vol muziek uit de ballroom- en clubscene (Renaissance), besloot ze op tournee te gaan. Ze opende haar concert iedere avond met de Progress Pride Flag en bracht een ode aan de queer dance-cultuur waarbij ze Madonna’s ‘Vogue’ samplede met haar eigen hit ‘Break My Soul’. Ook bracht ze een eerbetoon aan de pioniers van de zwarte underground.

4) Kim Petras wint als eerste transgender zangeres een Grammy Award

Haar duet met Sam Smith, ‘Unholy’, was al een queer anthem an sich, maar toen zij en Sam Smith er ook nog een Grammy Award mee wonnen in de categorie Best Duo/Group Performance, schreven ze pas echt geschiedenis. Nooit eerder won een transgender vrouw een dergelijke prijs. In haar speech bedankte Petras ‘alle ongelooflijke transgender legendes die voor mij de deuren hebben geopend’, naast de recentelijk overleden trans artiest Sophie.

3) Kylie Minogue introduceert ‘Padam Padam’ aan de wereld

Geen Pride-event was dit jaar compleet zonder de klanken van Kylies zomerhit ‘Padam Padam’. Het aanstekelijke nummer ging gepaard met een dansje en vond werkelijke overal navolging: op TikTok, op Instagram, YouTube, het hield maar niet op. Er werden hele verhandelingen geschreven over de invloed van ‘Padam Padam’ op de wereld van lhbtq’s en hoe het lied een begrip werd in de queer lexicon.

2) Madonna eert aidsslachtoffers in Celebration Tour

Madonna’s Celebration Tour is eigenlijk één groot queer fest. Met een diverse ploeg dansers blikte ze terug op veertig jaar eigen muziek, haar lhbtiq+ following, de ballroom-cultuur die ze met ‘Vogue’ aan het grote publiek liet zien en… Bob the Drag Queen als spreekstalmeester. Maar het hoogtepunt was ‘Live To Tell’: in een levensgrote schilderijlijst zweefde Madonna over het publiek, terwijl om haar heen foto’s van aan aids overleden dierbaren op schermen verschenen. Daar kwamen steeds meer foto’s bij, zodat het een eerbetoon werd aan alle aidsslachtoffers.

1) Troye Sivan

Gewoon alleen maar Troye Sivan. De Australische zanger bracht dit jaar zijn album Something To Give Each Other uit, met daarop de supersingle ‘Rush’ en een spraakmakende video vol erotische scènes. In de video voor ‘Got Me Started’ deed hij er nog een schepje bovenop met een dampende kleedkamerscène, maar het allermooist was de video voor ‘One Of Your Girls’ waarin hij te zien was als zeer geslaagde dragqueen die acteur Ross Lynch om haar vinger windt.

Powered by Labrador CMS