Liefde wint in Estland: huwelijk opengesteld voor iedereen

Een mijlpaal voor de lhbtq-gemeenschap in de Baltische staten

Een historisch moment voor Estland en de Baltische staten: vanaf 1 januari mag daar iedereen met elkaar trouwen.

Het besluit van Estland om het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht te legaliseren, markeert een belangrijke mijlpaal voor de lhbtq-gemeenschap in de Baltische staten. Deze stap, die van kracht werd op 1 januari, volgde op een stemming in het Estse parlement in juni 2023, waarbij een meerderheid van 55 van de 101 parlementsleden vóór de legalisatie stemde.

Sinds 2016 had de lhbtq-gemeenschap in Estland de mogelijkheid om burgerlijke partnerschappen te registreren, maar het huwelijk bleef buiten bereik. De nieuwe wetgeving maakt het nu mogelijk voor paren van hetzelfde geslacht om hun huwelijksaanvragen online in te dienen, naar verwachting worden die aanvragen in februari voor het eerst verwerkt.

De Estse minister van Sociale Bescherming, Signe Riisalo, sprak haar hoop uit dat deze ontwikkeling zal helpen om ongegronde angsten te verminderen en deze belangrijke toevoeging aan de samenleving te omarmen. Ook de Estse premier Kaja Kallas benadrukte het belang van het bevorderen van het huwelijk en de liefde.

Deze stap van Estland is niet alleen een overwinning voor de LGBTQ+ gemeenschap, maar ook een teken van groeiende acceptatie en inclusiviteit in de regio. Het dient als een voorbeeld voor andere landen in de Baltische regio en de voormalige Sovjetrepublieken om stappen te ondernemen in de richting van gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle burgers, ongeacht hun seksuele geaardheid.

Powered by Labrador CMS