“Lhbtq’s gelijk aan pedofielen in Rusland”

Bekijk de reportage van Nieuwsuur

Leestijd: < 1 min

Sinds de anti-homowetgeving in Rusland nog strenger is geworden, is het leven voor lhbtq’s in dat land alleen maar ingewikkelder geworden. Nieuwsuur toonde gisteravond een aangrijpende reportage over het leven van lhbtq’s. “Ze stellen me gelijk aan pedofielen en het maakt me bang.”

De 22-jarige Polina is sinds twee jaar openlijk lesbisch. In een reportage van Nieuwsuur die gisteravond op tv te zien was, vertelt ze hoe haar leven en dat van andere lhbtq’s is veranderd sinds Rusland de toch al strenge anti-homowetgeving heeft aangescherpt. Tot voor kort mochten alleen jongeren en kinderen niet worden blootgesteld aan informatie over lhbtq’s, maar sinds kort is het voor iedereen verboden om informatie over ‘niet-traditionele seksuele relaties’ te verspreiden.

Leven op z'n kop

Polina woont in Moskou en groeide op in een relatief vrij en modern Rusland. Maar sinds de nieuwe anti-homopropagandawet staat haar leven op z’n kop. Ze mag in het openbaar niet meer praten over haar geaardheid en dat maakt haar bang en verdrietig. Door de wetgeving raakt de Russische lhbtq-gemeenschap steeds geïsoleerder. De nieuwe wetten werken stigmatiserend en veel lhbtq’s leiden een dubbelleven.

Wat Polina het meest stoort is het feit dat lhbtq’s voor de wet nu gelijk staan aan pedofielen. Dat ze haar, vanwege haar liefde voor vrouwen, in hetzelfde hokje plaatsen. Poetin profileert zichzelf al jaren als beschermer van de heilige, traditionele Russische familiewaarden. Homoseksualiteit is het symbool geworden van de grote vijand, het collectieve westen.

Sombere toekomst

In de reportage komt ook mensenrechtenadvocaat Vladimir Komov aan het woord, die zijn zorgen uit over de wetgeving en de gevolgen daarvan. Hij is oprichter van de mensenrechtenorganisatie Delo LGBT+ en staat de queer gemeenschap bij in rechtszaken die vallen onder de anti-homopropagandawet. Net als Polina ziet hij de toekomst somber in, met of zonder Poetin.

Bekijk de aangrijpende reportage op de website van Nieuwsuur.

 

Powered by Labrador CMS