Bedroefd persoon

Lhbtiq+ discriminatie neemt schrikbarend toe

Aantal meldingen in 2023 gestegen met een kwart

Leestijd: 2 min

Het aantal meldingen van lhbtiq+ discriminatie is het afgelopen jaar met bijna een kwart gestegen. Dat blijkt uit een op 23 april verschenen onderzoek van het ministerie van BZK, politie en antidiscriminatiebureaus. COC Nederland noemt de stijging schrikbarend en roept de formerende partijen op om discriminatie aan te pakken. 

Ook het aantal meldingen van discriminatie op andere gronden, zoals huidskleur en herkomst, is het afgelopen jaar fors gestegen. 

zondebok

“De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Het is een dure plicht van de regering om mensen tegen discriminatie te beschermen, wat de samenstelling van het kabinet ook wordt.” 

Het aantal meldingen van lhbti+ discriminatie bij politie en antidiscriminatiebureaus (ADV’s) steeg afgelopen jaar met bijna een kwart, van 2.654 (2022) naar 3.257 gevallen (2023). Dat blijkt uit het rapport Discriminatiecijfers in 2023. Het jaar daarvoor was de stijging nog beperkt tot 7 procent. Bij de ADV’s nam het aantal meldingen van lhbti+ discriminatie zelfs toe met bijna 50 procent in 2023. Bekend is dat de aangiftebereidheid laag is, het gaat dus slechts om het topje van een ijsberg. 

fysiek of verbaal geweld

Uit cijfers van de Rijksoverheid bleek al eerder dat ongeveer zeven op de tien lhbtiq+ personen in hun leven te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Hoewel nu dus ruim drieduizend mensen melding of aangifte doen, worden jaarlijks minder dan vijf daders voor lhbti+ discriminatie veroordeeld, tot boetes van gemiddeld 40 uur taakstraf of 400 euro boete, zo blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid. 

Het totaal aantal meldingen en aangiften van alle vormen van discriminatie bij politie en ADV’s steeg afgelopen jaar van 12.019 (2022) naar 15.341 (2023). Van discriminatie om huidskleur en herkomst werd in 2023 bijvoorbeeld 7.310 keer melding gedaan bij politie en ADV’s. 

hogere straffen

COC wil dat de formerende partijen afspraken maken over maatregelen tegen discriminatie en voor respect en acceptatie. De organisatie pleit bijvoorbeeld voor hogere straffen op discriminerend geweld, meer capaciteit bij politie en Justitie, inclusieve non-discriminatiewetgeving en meer en betere aandacht voor acceptatie op school, werk en in de samenleving. Ook wil COC maatregelen tegen intersectionele vormen van discriminatie. Daarbij worden mensen gediscrimineerd om een combinatie (intersectie) van non-discriminatiegronden, bijvoorbeeld omdat ze zwart en transgender zijn. 

transgender personen

In 2023 steeg het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender personen bij alle instanties, net als het jaar ervoor. Bij de politie kwamen zelfs 60% meer meldingen binnen. Transgender Netwerk maakt zich zorgen: “Deze lijn mag niet doorzetten.”

“Wij maken ons flink zorgen om de toename van discriminatie en geweld tegen transgender mensen”, Zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk. “We horen van veel mensen dat ze zich online en op straat steeds minder veilig voelen, en deze cijfers bevestigen het verslechterde klimaat. Zeker de politiecijfers zijn schokkend, deze lijn mag niet doorzetten.”

Op dinsdag 23 april publiceerden Transgender Netwerk, antidiscriminatiebureaus, de politie en instanties als het College voor de Rechten van de Mens hun discriminatiecijfers van 2023. Transgender Netwerk en antidiscriminatiebureaus kregen 218 unieke meldingen, terwijl dat het jaar ervoor nog 183 waren. Het College voor de Rechten van de Mens ontving 58 meldingen tegenover 8 in 2022. De politie kreeg 79 meldingen van transgender mensen, een stijging van meer dan 60% ten opzichte van 2022.

meld zelf discriminatie

Kreeg je zelf te maken met discriminatie of geweld om wie je bent? Meld het bijvoorbeeld bij de Roze in Blauw-eenheden van de politie.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS