LGBT Asylum Support slaat alarm: veel azc’s ongeschikt voor coronaregels

Leestijd: < 1 min

LGBT Asylum Support heeft staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol en de Tweede Kamer verzocht om extra preventieve maatregelen in azc's. Aanleiding zijn aanhoudende noodkreten van LHBTQ-asielzoekers vanwege het coronavirus en onveilige situaties in tal van azc's in Nederland.

Belangrijkste punt in de brandbrief is dat asielzoekers in COA-opvanglocaties de maatregelen van het RIVM (zoals 1,5 meter afstand houden) niet opvolgen of kunnen opvolgen. Asielzoekers worden nog steeds in eenheden voor acht of negen personen gehuisvest of moeten slapen in stapelbedden dicht bij elkaar. Vanuit dit soort situaties is 1,5 meter afstand bewaren niet mogelijk. Een groot probleem vormt het vrij in- en uitreizen van bewoners die daardoor hun medebewoners in gevaar kunnen brengen.

Zorgelijk
‘De situaties zijn zeer zorgelijk’, vertelt Sandro Kortekaas voorzitter van LGBT Asylum Support die contact heeft met veel LHBTQ-asielzoekers door het hele land en de netwerken van COC-cocktailprojecten. De paniek ontstond enkele weken geleden met de sluiting van alle doktersposten in alle opvanglocaties. Sindsdien blijven meldingen binnenkomen. Zoals over een groep die pas na drie weken in quarantaine werd geplaats na aanhoudende gezondheidsproblemen van een medebewoner. Het COA reageerde naar de bewoners die tevergeefs de meldingen doorgaven: ‘Je kunt het kamp verlaten of we kunnen je wat zeep geven om je handen te wassen.’

Familieverband
Op de dag dat LGBT Asylum Support de brandbrief stuurde naar de staatssecretaris, werd ook overleg met het COA gevoerd. Het COA is van mening dat opvang in grotere groepen gezien moet worden als vergelijkbaar met een familieverband, waardoor de maatregel van 1,5 meter afstand houden niet zou gelden.

LGBT Asylum Support realiseert zich dat het COA het niet makkelijk heeft. Uitbreiding van capaciteit in opvanglocaties is niet per direct mogelijk. Daarom heeft de stichting een aantal snel te realiseren verbeteringen aan de staatssecretaris voorgesteld. Zoals uitbreiding van de wifi-bandbreedte en een gratis of mobiel nummer waarmee de doktersposten bereikt kunnen worden. Informatiedragers over het coronavirus in meerdere talen.

Handhygiëne
Maar ook plaatsing van extra sanitaire voorzieningen voor handhygiëne, vergelijkbaar met voorzieningen zoals bij vrijwel alle supermarkten in Nederland. Bij binnenkomst van de COA-opvanglocaties zouden bewoners verzocht moeten worden de handen te reinigingen maar ook om zich binnen gemeenschappelijke ruimtes te houden aan de RIVM-maatregelen zoals sociale afstand van 1,5 meter. Kortekaas: ‘De RIVM maatregelen gelden voor iedereen in Nederland. Dat beleid van de overheid moet ook in COA-opvanglocaties worden toegepast. Alleen samen kunnen we het virus aan.’ 

Beeld: LGBT Asylum Support

Powered by Labrador CMS