LGBT Asylum Support bezet brug tijdens Canal Parade: actie geslaagd

Leestijd: < 1 min

Ook dit jaar vroeg LGBT Asylum Support aandacht voor de situatie van lhbtq-asielzoekers tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Niet met een boot, zoals vorig jaar, maar door een brug te bezetten. De actie is geslaagd: de spandoeken en borden met de tekst Protect Us bleven niet onopgemerkt.

In 2022 voer LGBT Asylum Support als zichtbare protestboot voorop de 25ste Amsterdam Canal Parade met de Nulboot. Die ereplek werd op het allerlaatste moment door Amsterdam Pride gegeven nadat LGBT Asylum Support buiten de boot dreigde te vallen. UNHCR-Nederland kwam gemaakte afspraken niet na en besloot eenzijdig het samenwerkingsverband met LGBT Asylum Support op te zeggen.

Onder het motto ‘Wie betaalt, bepaalt’, werd LGBT Asylum Support van hun boot gegooid. Omdat Pride volgens de organisatie een protest is en moet zijn, ontving LGBT Asylum Support daarom een ereplek. Met 28 op onjuiste gronden afgewezen lhbtiq+ asielzoekers, soms met hun partners, was de #NietGayGenoeg boot daarmee een zichtbaar protest naar de overheid.

Geen boot, wel een brug

Omdat LGBT Asylum Support, die inmiddels meer dan 800 lhbtiq+ asielzoekers bijstaat, niet de middelen heeft om een boot als protestactie te bekostigen, werd nu als protestmiddel het bezetten van een brug gekozen. Als locatie om de nieuwe petitie LHBTIq+unitsNU onder de aandacht te krijgen, werd gekozen voor de Latjesbrug. Een locatie aan het begin van de vaarroute die vooral veel ruimte biedt aan een grote groep.

Dat bleek een geslaagde actie. Vanaf de eerste boot, het bestuur van Pride Amsterdam, werd met vele duimen omhoog, de spandoeken maar vooral borden met #ProtectUs opgemerkt. Op die borden, de omslag van het meest recente onderzoeksrapport #ProtectUs.

Gruwelijke foto

Ook was een gruwelijke foto te zien van een Turks asielzoeker die eerder dit jaar door een asielbeleid wat onvoldoend gericht is op bescherming van lhbtiq+ asielzoekers, bij landgenoten geplaatst werd.

Nadat hij onder druk aangaf homo te zijn, werden zijn tanden uit zijn mond geslagen. Na een transfer door het COA uit veiligheid, kwam hij nogmaals in een onveilige situatie terecht. Een situatie die tot op heden, 8 maanden later onveranderd is.

Petitie

Met de petitie LHBTIq+unitsNU wil LGBT Asylum Support dat er beleid wordt opgesteld door de staatssecretaris. Waarmee de veiligheid in alle azc’s middels lhbtiq+ units gedurende de gehele asielprocedure gegarandeerd wordt.

Dat dit noodzakelijk is, bewijzen de inmiddels drie onderzoeksrapport van LGBT Asylum Support. Tot op heden heeft noch het COA als de staatssecretaris een reactie op het rapport #ProtectUs gegeven.

Powered by Labrador CMS