Beyoncé - Cowboy Carter

Lekkere muziek: covers van Dolly Partons ‘Jolene’ gerankt van 8 tot 1

Van Måneskin tot Miley, met dank aan Beyoncé

Leestijd: 3 min

Vorige week verscheen het nieuwe album van Beyoncé, Cowboy Carter. Hierop staan tal van tracks in country style, met als een van de hoogtepunten een cover van Dolly Partons ‘Jolene’. Hiermee is Bey lang niet de eerste, maar wel een van de origineelste, met een compleet nieuw stuk tekst. Wie gingen haar voor? Hier zijn acht covers van ‘Jolene’, welke is het mooist?

beyoncé – ‘jolene’

‘Jolene’ is de meest gecoverde track van Dolly Parton. Het thema spreekt dan ook tot de verbeelding. De zingende partij dreigt haar man te verliezen aan een roodharige vamp die haar klauwen om hem heen heeft geslagen en hem zomaar van de zangeres wil afpakken. In de nieuwe versie van Beyoncé verandert het perspectief behoorlijk, want ze heeft er een flink aantal tekstregels aan toegevoegd die er niet om liegen: blijf met die klauwen van haar man af want anders krijg je met haar te maken!

08) les chicas del can – ‘youlin’

Beyoncés versie is nog zo vers dat we die even buiten de ranking laten, dus here we go! De eerste keer dat ‘Jolene’ in het Spaans werd uitgebracht, was in 1986, door de Dominicaanse merengueband Las Chicas Del Can. Zangeres van de band was Miriam Cruz, die nog altijd optreedt met haar Chicas.

07) måneskin & dolly parton – ‘jolene’

Dolly Parton bracht in november vorig jaar een megalomaan album uit dat haast uit elkaar spatte van de gastvocalisten. Ze gaf haar eigen draai aan bekende rockhits, of kwam met rockversies van bestaande poptracks. Later verscheen een deluxe editie van Rockstar, met daarop een bonustrack met Måneskin. Het is een cover van haar eigen ‘Jolene’, maar dan in een eigentijds akoestisch rockjasje. De vocalen van zanger Damiano David kleuren mooi met de adlibs van Dolly herself. Leuk ook, dat Damiano ‘please don’t take my man’ zingt.

06) postmodern jukebox & maris – ‘jolene’

Postmodern Jukebox is een gezelschap dat bekende songs covert in een geheel andere stijl. Zo maakten ze van Madonna’s ‘Material Girl’ een foxtrotversie uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Ook ‘Jolene’ namen ze onderhanden. In hun versie is het een epische filmballad geworden die verstild begint, om te eindigen met een bombastische finale vol strijkers.

05) the white Stripes – ‘jolene’

Jack en Meg White maakten begin deze eeuw furore met aanstekelijke garagerockhits als ‘Seven Nation Army’. In 2000 brachten ze ‘Jolene’ live tijdens een concert en zanger Jack scheurt het lied aan flarden met zijn hese, overstuurde stem. Prachtig!

04) pentatonix & dolly parton – ‘jolene’

Pentatonix brengt a cappella koorzang met harmonieën, waarbij ze alle ‘muziekgeluiden’ ook met hun stem of de rest van hun lichaam teweegbrengen. Het resultaat is een opzwepende cover waarin Dolly zelf uiteraard het stralende middelpunt is.

03) niley cyrus - ‘jolene’

Alle keren dat Miley Cyrus ‘Jolene’ heeft gezongen, zijn niet meer op twee handen te tellen. We kiezen hier voor de versie uit Mileys eigen achtertuin, hoewel de versie met Jimmy Fallon in de subway van New York (in vermomming!) er ook mag zijn. Leuk detail: Miley is ook te horen op het nieuwe album van Beyoncé, waar ze samen het duet ‘II Most Wanted’ zingen.

02) olivia newton-john – ‘jolene’

Het origineel van ‘Jolene’ stamt uit 1973, en drie jaar later al coverde Olivia Newton-John het lied. Ze bracht haar stem tot grote hoogten en haalde alles uit het lied dat er in zat. Hier zien we een live-versie uit Olijfjes jarentachtig-aerobicperiode. Ook toevallig: vlak voor haar dood nam ze ‘Jolene’ opnieuw op, in duetvorm met de enige echte Dolly Parton. Het zou Olivia’s allerlaatste opname ooit worden…

01) og3ne – ‘jolene’

Iedereen kan zich de corona-lockdowns nog herinneren. OG3NE zat in thuisisolatie, maar dat weerhield de drie zussen er niet van om op afstand van elkaar de mooiste muziek de wereld in te sturen. Hun versie van Queens ‘Bohemian Rhapsody’ ging de wereld over en ook de driestemmig gezongen cover van ‘Jolene’ werd een covid-hit. Het is werkelijk prachtig om te horen hoe de zussen elkaar op afstand aanvoelen en je pinkt gegarandeerd een traantje weg. Zo ook Dolly Parton zelf, die een lyrische reactie stuurde: “Wauw, wat een mooie sound, wat een mooie harmonieën. OG3NE, OG3NE, OG3NE, I love it, love it, love it! Zijn jullie een groep die nog meer dingen doet, ergens? Want jullie hebben die sound. Dank dat jullie mijn lied gekozen hebben, geweldig.”

Naar een idee van Vulture.com.

Powered by Labrador CMS