Britney Spears - 'Baby, One More Time'

Lekkere muziek: Britney Spears, Vengaboys, Frans Bauer, Mathilde Santhing en DJ Jean

Hoe beklijven deze liedjes van precies 25 jaar geleden?

Leestijd: 4 min

Wat is de overeenkomst tussen deze vijf artiesten? Nou, ze stonden precies 25 jaar geleden samen in de hoogste regionen van de Nederlandse Top 40. We blikken terug en kijken bij elke top tien-notering in hoeverre ze de tand des tijds hebben doorstaan (tand? Oor!).

Voor dit overzicht hebben we de top 10 uit de Nederlandse Top 40 van 17 april 1999, deze week precies 25 jaar geleden. Gewoon, om eens te kijken hoe de muziek uit een willekeurig jaar beklijft. Hier gaan we! 

10) mathilde santhing – ‘wonderful life’

Een carrière kan wonderlijk verlopen. Mathilde Santing brak begin jaren tachtig door in de show van Sonja Barend en trad regelmatig op in het alternatieve popcircuit. In 1997 werd ze gevraagd voor de musical Joe, waarvan de single ‘Inspiratie’ de Tipparade haalde. Tijdens de openingsceremonie van de Gay Games in 1998 zong ze ‘I Believe I Can Fly’ van R. Kelly (toen dat nog gewoon kon) en vanaf dat moment stond ze gekend als zangeres van ballads. ‘Wonderful Life’ is een cover van de Britse zanger Black en in 1999 kwam Til ermee tot nummer zes. Een tijdloos nummer dat nog altijd populair is, al wordt de versie van Black vaker gedraaid.

 09) dj jurgen – ‘better off alone’

DJ Jurgen zijn de meeste mensen al lang en breed vergeten, maar noem de naam van de zangeres en er gaat een lichtje branden: Alice Deejay! Aanvankelijk werd ze niet eens genoemd, maar toen ‘Better Off Alone’ de hitlijsten bestormde, kreeg zij alle credits én een eigen video. In de originele video steelt een jongeman met een out-of-bed-kapsel en strakke tanktop in de video. Inmiddels zitten we midden in een 90s houserevival, dus dit lied telt weer helemaal mee.

08) tq – ‘bye bye baby’

Deze moesten we even googelen. TQ scoorde in 1998 zijn eerste Nederlandse toptien-hit met ‘Westside’, een glibberige R&B-track die niet bepaald een punt heeft gedrukt in de muziekgeschiedenis. Datzelfde geldt voor ‘Bye Bye Baby’, hoe sexy de shirtloze TQ er ook bijligt in de video. Een dertien-in-een-dozijn nummer met als enige oorspronkelijke feature de latin gitaartjes.

07) sasha – ‘if you believe’

De Duitse mooiboy Sasha is op een haar na een eendagsvlieg gebleken, want naast de top drie-hit ‘If You Believe’ scoorde hij ook nog een bescheiden Top 40-succesje met ‘I Feel Lonely’. We hadden Sas al eens gecoverd in deze rubriek, toen onder de noemer ‘Acht knappe eendagsvliegen’ (ongeveer 85 cm naar beneden scrollen). Leuk om te weten: in Duitsland startte Sasha Röntgen een tweede carrrière als rockabillyzanger met de naam Dick Brave. Dappere Pik, of zoiets. ‘If You Believe’ doet het nog altijd goed op schmierzenders als Sky Radio.

06) DJ Sean – ‘The Launch’

Jaaa, dit kent iedereen nog! Al is het maar omdat ‘The Launch nog wekelijks door allerlei voetbal-, football- en baseballstadions galmt als er weer eens is gescoord. In Nederland scoorde DJ Sean zes top tien-hits en stond hij in totaal 83 weken in de Top 40. ‘The Launch’ is een zogeheten ‘aanwijslied’: wanneer je erop danst, steek je automatisch beide wijsvingers omhoog om op de maat van de muziek luchtledige dingen aan te wijzen. Probeer maar eens, gaat helemaal vanzelf.

05) mr. oizo – ‘flat beat’

Het moet voor luisteraars van deze Top 40-editie een beetje saai hebben geklonken, twee min of meer compleet instrumentale tracks achter elkaar op de radio. Mr. Oizo is het pseudoniem van de Franse filmmaker en muzikant Quentin Dupieux. In de video speelt handpop Flat Eric een hoofdrol en door deze gimmick werd ‘Flat Beat’ een wereldhit, mede mogelijk gemaakt door een reclamecampagne van Levi’s. Het is nog immer lekker stuiteren op de überplatte beat van deze eendagsvlieg.

04) frans bauer & corry konings – ‘diep in mijn hart’

In week 15 knalden Frans Bauer en Corry Konings nieuw binnen op nummer 5 met ‘Die In Mijn Hart’, maar hoger dan 4 zijn ze nooit gekomen. Corry Konings is Top 40 Royalty, omdat ze met haar Rekels jarenlang de allerlangst genoteerde hit had: ‘Huilen Is Voor Jou Te Laat’ stonds maar liefst 41 weken in de lijst. Een van haar laatste wapenfeiten stamt uit 2011, toen ze voor de New Kids Nitro-film het prachtige ‘Hoeren Neuken, Nooit Meer Werken’ zong. Frans Bauer is toevallig precies nu bezig met een enorme comeback, want zijn NPO1-realityshow is een dikke hit. Maar ‘Diep In Mijn Hart’ is al snel na het verschijnen diep in een donker hoekje van ieders vanbinnenste verdwenen. Oftewel: uit het oor, uit het hart.

03) toy-box – ‘tarzan & jane’

Wat Aqua kan, kunnen wij ook, moeten de producers van Toy-Box hebben gedacht. Ze kwamen met een exacte kopie van ‘Barbie Girl’ en ‘Doctor Jones’ in de vorm van ‘Tarzan & Jane’: een liedje met een thema en een lekker kinderachtige video die daar direct op aansluit. Dus zien we zanger Amir El Falaki rondslingeren in een lendendoekje en wordt zangeres Aneela Mirza uit elkaar getrokken door een kudde apen. Of het lied beklijft? Alleen op foute feestjes. “Go cheetah, get banana! Hey monkey, get funky!”

02) britney spears – ‘baby, one more time’

Precies 25 jaar geleden maakten we de geboorte mee van een nieuwe superster. Eentje die hit na hit scoorde, in een flinke privédip belandde en daar sinds een jaar of anderhalf op geheel eigen wijze weer uit probeert te kruipen. Uiteraard is ‘Baby, One More Time’ nog lang niet vergeten, maar gek genoeg heeft Britney Spears er slechts één keer mee in de Top 2000 gestaan. Hadden we niet verwacht…

01) Vengaboys – ‘we’re going to ibiza’

Maar liefst twaalf keer stonden de Vengaboys in de Top 40, met debuutsingle ‘Parada de Tettas’ (oftewel De Tietenparade), ‘Up and Down’, ‘We Like to Party’, ‘Boom, Boom, Boom, Boom!’, ‘Kiss Where the Sun Don’t Shine’, de schlagerkneiter ‘Shalala Lala’ en het ietwat dubieuze ‘Rocket to Uranus’. ‘We’re Going To Ibiza’ stond drie weken op één in 1999. Wat niet veel mensen weten, is dat het lied een cover is van ‘Barbados’, van one hit wonder-band Typically Tropical uit 1975. Slechts wat kleine aanpassingen in de tekst leidden de Vengaboys in plaats van Barbados naar Ibiza. En nog altijd zingen mensen die pizza bestellen: “Whoa, we’re going to eat pizza!”

Powered by Labrador CMS