Lekkere muziek: 8 sophisticated 90s dancetracks met verfijnde female vocals

Van Opus III tot Everything but the Girl en Lisa Stansfield

Leestijd: 2 min

Zo, da’s een lekkere hutspotkop met al dat Engels en Nederlands door elkaar. Hier zijn dus acht verfijnde dancetracks uit de jaren negentig, niet gezongen door gillende diva’s maar door sjieke zangeressen Hier zijn ze!

sub sub – ‘ain’t no love’

Deze Britse dance-act scoorde in 1993 hun enige echte hit met ‘Ain’t No Love’, gezongen door Melanie Williams. Na het succes probeerde zij het nog een tijdje solo, maar helaas met weinig succes.

billy ray martin – ‘put your loving arms around me’

De stem van Billy Ray Martin glijdt als een mes door zachte boter op ‘Put Your Loving Arms Around Me’. Ze is geboren in Hamburg, als Birgit Dieckmann en dit was een hit in 1995. Eerder was ze al te horen op ‘Hey Music Lover’, een hitje van S’Express uit 1989.

karen ramirez – ‘looking for love’

De Britse Karen Ramirez bracht een groot deel van haar jeugd door op Trinidad & Tobago, tot ze ging studeren in Londen. Dit was geen hit on ons land, maar toch kennen veel mensen het: de originele versie is van Everything But the Girl, die de blauwdruk had uitgevonden voor dit soort dance hits: van hun ballads werden dansbare remixes gemaakt waarvan er eentje een enorme wereldhit werd.

everyting but the girl – ‘missing’

Kijk, deze bedoelen we. Het origineel had al een soort van uptempo beat, maar de remix van Todd Terry bracht het getrouwde duo een onverwacht grote hit in 1995.

opus iii – ‘it’s a fine day’

In 1983 scoorde een zekere Jane een bescheiden hit met ‘It’s a Fine Day’. In 1992 kwam het Britse dancegezelschap Opus III met deze cover, gezongen door Kirsty Hawkshaw. In de video is ze te zien met een heel bijzonder kapsel. Ze nam trouwens al snel afstand van de ‘commerciële dance waarin veel te veel werd geplaybackt, al dan niet door de originele zangeres dan wel door een model’. Tien jaar later kwam ze overigens zelf met een update van het lied, getiteld ‘Fine Day’.

blue pearl – ‘naked in the rain’

De een na oudste track in dit toch best wel random rijtje is ‘Naked in the Rain’ van Blue Pearl uit 1990. De Britse musicus Martin ‘Youth’ Glover en de Amerikaanse zangeres Durga McBroom vormden kortstondig een duo dat in Engeland een hit scoorde met deze track. Let op de video, die zeker voor die tijd heerlijk queer is met dansers in doorschijnende tops en metalen kettingen. Ook leuk om te weten: Glover zat hiervoor in Killing Joke, een gothic rockband die een hit had met ‘Love Like Blood’.

clivillés & cole – ‘a deeper love’

Met C+C Music Factury scoorden Robert Clivillés en David Cole enorme hits als ‘Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)’ en ‘Things That Make You Go Hmmm…’. Als Clivillés & Cole kwamen ze in 1991 met ‘A Deeper Love’, gezongen door Deborah Cooper. Die verdween al snel weer naar de achtergrond, en dan letterlijk als achtergrondzangeres voor onder meer Mariah Carey. Aretha Franklin nam ook een eigen versie op van ‘A Deeper Love’, maar het origineel klinkt net even wat gelikter.

lisa stansfield – ‘this is the right time’

Oké, we hebben een beetje gesmokkeld, want officieel stamt ‘This Is The Right Time’ uit 1989. Het was de leadsingle van het debuutalbum van Lisa Stansfield, Affection. Voor dit album uitkwam, werkte ze samen met Coldcut, op de tracks ‘My Telephone’ en het bekendere ‘People Hold On’. Het was dan ook Coldcut dat deze track heeft geproduceerd (als enige van het album). Gek genoeg werd het geen hit in Nederland, het succes kwam pas met single nummer twee: ‘All Around the World’, dat al net zo sophisticated klonk als deze prachtige track waarmee we dit lijstje afsluiten. 

Powered by Labrador CMS