Willem & Frieda door Stephen Fry

Lekker handig bij elkaar verzameld: zestien lhbtiq+ documentaires nu te zien op 2Doc

Van Pisnicht: The Movie tot De Roze Supporters

Jezelf zijn in alle kleuren van de regenboog. Dat is heel in het kort het overkoepelende thema van de zestien documentaires met lhbtiq+-verhalen die nu bij elkaar te zien zijn op 2Doc.nl. Van Stephen Fry’s zoektocht naar de Nederlandse verzetshelden Willem en Frieda tot Pisnicht: The Movie, je vind ze hier allemaal.

De Roze Supporters gezien? Dat is een vierdelige documentaireserie uit 2022 waarin een groep supporters van ADO Den Haag wordt gevolgd die ruim acht jaar geleden de eerste roze voetbalfanclub in Nederland oprichtten: de Roze Regahs.

father figure, roze revolutie, willem & frieda

Ook mooi: Father Figure uit 2019, over de jonge zwarte homoseksuele Guilliano, die onzeker was over zichzelf. Maar toen ontdekte hij voguing en leerde hij zichzelf te accepteren. Van Michiel van Erp is De Roze Revolutie uit 2021, waarin hij vanuit zijn persoonlijke verwondering de Nederlandse lhbtiq+-geschiedenis onder de loep neemt.

In het intro hierboven haalden we al even Willem & Frieda aan, uit 2023. Dat is de naam van een documentaire van de Britse schrijver en acteur Stephen Fry, die op zoek ging naar de verhalen rond de Nederlandse homoseksuele verzetshelden Frieda Belinfante en Willem Arondeus. 

who am i not, corrie, galore

De meest recente documentaire is Who I Am Not uit 2024, over Sharon Rose, Zij is een schoonheidskoningin, maar heeft nog steeds moeite om te begrijpen dat ze is geboren met niet alleen vrouwelijke, maar ook mannelijke geslachtskenmerken. Samen met intersekse-activist Dimakatso onderzoekt ze wat genderdysforie precies is.

Tot slot noemen we Corrie uit 2023. Corries partner Ashley is in transitie van man naar vrouw en daardoor voelt Corrie zich soms tekort gedaan, omdat Ashley veel met zichzelf bezig is. Tegelijkertijd brengt het proces hen dichter bij elkaar. De transitie biedt verrassende inzichten over hun relatie en over henzelf.

Andere titels op 2Doc zijn Pisnicht: The Movie, Inside the Chinese Closet, Hoe Ky Niels werd, Genderbende en Galore. Die laatste gaat over een van Nederlands bekendste dragqueens. Het complete overzicht met zestien documentaires vind je hier op 2Doc.nl.

Powered by Labrador CMS