Lego Pride

LEGO-tentoonstelling vol Pride te zien in Stadhuis Zaanstad

Kom naar de Zaanse Regenboogparade

Leestijd: 1 min

In de publieksruimte van het stadhuis in Zaanstad is een LEGO-tentoonstelling te bewonderen ter ere van vijf jaar ZaanPride en vijftig jaar Zaanstad. De officiële opening, inclusief de prijsuitreiking van de LEGO bouwwedstrijd, is op 31 mei om 16.00 uur. Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad zal de tentoonstelling openen.

De Zaanse Regenboogweek en viering van 5 jaar ZaanPride komen in LEGO samen in het jubileumjaar van 'vijftig jaar Zaanstad' met als overkoepelend thema 'Celebrate Diversity'.

pride brickmasters

Sinds 1974 zijn Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk verenigd onder één bestuur. Dit jubileum wordt onderstreept door deze bijzondere tentoonstelling in de vitrines van de ontvangsthal van het stadhuis. De tentoonstelling is gerealiseerd door drie Pride Brickmasters: Astrid Berk, Oscar Salomé en Jan van Run Kvist.

In de bovenste vitrine zijn karakteristieke gebouwen uit de zeven voormalige gemeenten te bewonderen. Waaronder de Zaanse synagoge, molen Het Pink, de Beeldentuin, de Oud Katholieke Kerk, het Regthuys, de Zaanbocht en de watertoren van Assendelft. Via QR-codes kunnen bezoekers aanvullende informatie verkrijgen over de geschiedenis van deze gebouwen, met bijzondere aandacht voor de 'roze geschiedenis'. Een bij velen nog onbekende Zaanse geschiedenis. Eric Schaap heeft deze verhalen bijeengebracht in samenwerking met het Zaans Archief. Op de website van ZaanPride waar de QR-codes naar verwijzen zijn ze te lezen.

regenboogparade

In de middelste vitrine wordt ZaanPride in LEGO gevierd met De Zaanse Regenboogparade. Een vrolijke stoet van honderden LEGO-minifiguren langs lange huizenrijen. Natuurlijk ontbreekt ook het typische Zaanse polderlandschap niet, inclusief Zaanse houtbouw en Zaanbrug.

De onderste vitrine is gereserveerd voor deelnemers van alle leeftijden aan de LEGO bouwwedstrijd. Hun creatieve bouwwerken, met elk hun eigen verrassende verhalen, zijn er te bewonderen.

Tot slot is er in de vitrines van het Gemeentearchief een museale tentoonstelling te zien van LEGO uit de jaren zestig tot tachtig, afkomstig uit een privéverzameling.

meer informatie

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van het Stadhuis: maandag, woensdag en donderdag van 08.30 uur tot 16.00 uur, dinsdag van 13.30 uur tot 20.00 uur en vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen De Zaanse Regenboog, Discriminatie.nl, Gemeentearchief en de gemeente Zaanstad.

Powered by Labrador CMS