Kyiv wil Pride vieren in metrosysteem, maar de Oekraïense overheid heeft verzoek geweigerd

Leestijd: 1 min

Omdat er al sinds 2021 geen Pride meer was gevierd in Kyev, hadden activisten uit de lhbtiq+-gemeenschap een briljant plan bedacht: een ondergrondse Pride-mars in het metrosysteem van de Oekraïense hoofdstad. Maar de overheid heeft het verzoek geweigerd, vanwege veiligheidsredenen.

Oekraïne wordt al ruim twee jaar belaagd door Rusland. Niet gek dus, dat er in 2022 en 2023 geen ruimte was voor Pride in het land. De laatste viering stamt uit 2021, en volgens activisten uit de Oekraïnse lhbtiq+-gemeenschap was het hoog tijd om aandacht te vragen voor de community met een zogeheten 'Equality March'.

niet veilig 

Ze bedachten een slim plan dat was geïnspireerd op een gelijksoortige actie uit 2022. Daar hielden activisten een Pride-mars in het metrosysteem van de tweede stad van Oekraïne, Charkov. Maar een Pride-evenement in de metro van Kyiv ziet de overheid niet zitten, vanwege veiligheidsredenen. Het verzoek is daarom geweigerd.

“Om de deelnemers en passagiers niet in gevaar te brengen en om mogelijke provocaties te voorkomen, kan het stadsbestuur niet toestaan dat de Equality March in de metro plaatsvindt”, zei het stadhuis van Kiev op 3 juni in een verklaring via Telegram.

schuilkelder 

Het metrosysteem van de stad doet ook dienst als schuilkelder tijdens Russische luchtaanvallen, waardoor het een ‘faciliteit voor tweeërlei gebruik en onderdeel van de kritieke infrastructuur van de stad’ wordt.

“Het is altijd een gebied met een hoog risico vanwege de beperkte ruimte, het meroschema en het drukke passagiersverkeer”, voegden ambtenaren eraan toe. “Uit veiligheidsoverwegingen wordt de organisatoren gevraagd een andere locatie te kiezen.”

pride is belangrijk 

De eerste loco-burgemeester van Kiev, Mykola Povoroznyk, zei dat evenementen als Pride belangrijk zijn om gelijkheid en mensenrechten te bevorderen, maar het ‘dubbele gebruik’ van de metro als schuilkelder voor luchtaanvallen maakte de locatie problematisch.

De organisatoren hoopten dat op 16 juni maximaal 500 mensen het evenement via het ondergrondse netwerk zouden bijwonen.

steun gegroeid 

Sinds het begin van de oorlog, die Poetin beweert te voeren tegen een natie die besmet is met ‘gedegenereerde’ westerse waarden, is de steun voor lhbtiq+-mensen aanzienlijk gegroeid, van 54% in 2022 naar 72% in november 2023, volgens het Nationaal Democratisch Instituut.

In 2019 vond nog slechts 29% van de Oekraïners dat lhbtiq+-mensen dezelfde rechten zouden moeten hebben als anderen.

Powered by Labrador CMS