Koningin Elizabeth II in speech: conversietherapie moet in de ban

Leestijd: < 1 min

Tijdens haar jaarlijkse Queen’s Speech heeft koningin Elizabeth II gezegd dat het Verenigd Koninkrijk de zogeheten conversietherapie – met als doel de seksuele geaardheid of genderidentiteit van een persoon te veranderen – volledig wil verbannen. Als het verbod wordt goedgekeurd, geldt dit voor zowel Engeland als Wales.

Het was voor het eerst sinds de begrafenis van prins Philip dat koningin Elizabeth II weer in het openbaar verscheen. Met haar Queen’s Speech opent de koningin het parlementaire jaar en leest ze de plannen van het Britse parlement voor.

Verbod

Een van die plannen houdt een verbod in op conversietherapie. Die bestaat uit behandelingen waarbij mensen die niet hetero zijn, worden ‘bekeerd’. Indien het verbod wordt goedgekeurd, geldt dit voor zowel Engeland als Wales. Hoogstwaarschijnlijk gaat er een referendum aan vooraf. Ook zullen professionele therapeuten en andere betrokkenen naar hun mening worden gevraagd.

In 2018 beloofde de toenmalige premier Theresa May al een eind te maken aan conversietherapie. Ook Boris Johnson benadrukte dat er plannen zouden komen voor een verbod.

Enquête

Uit een enquête onder Britse lhbtq’s uit 2018 bleek dat 5% van de 108.000 respondenten ooit een vorm van therapie kreeg aangeboden. 2% heeft daadwerkelijk een behandeling ondergaan.

In Nederland is conversietherapie nog niet strafbaar. Wel is er in januari een voorstel aangenomen waarin dergelijke behandelingen verboden worden. De NOS becijferde vorig jaar juni dat er ongeveer vijftien ‘homogenezingstherapeuten’ actief zijn in Nederland.

Coverbeeld: WikiCommons

Powered by Labrador CMS