5 vragen aan

Kom jij naar Amsterdams nieuwste gayfestival?

Op Winq.nl maak je kans op kaartjes!

Leestijd: < 1 min

Van tropische house tot live meeschreeuwen met het Songfestival: Tropikali strijkt volgende maand neer in Amsterdam. Initiator Diederik Broekhuizen vertelt ons wat we van het festival kunnen verwachten.

12 mei is het zover, de eerste editie van Tropikali. Wat kunnen we verwachten?
“Het is een nieuw festival dat ik samen met mijn vriend organiseer. We organiseren al vier jaar feestjes: van Halloweenfeesten tot het tropische Rosario in het Vondelpark. Sinds twee jaar organiseren we ook Kalinichta: een feestje vol Balkanpop. Ik kreeg al vaker de vraag van mensen waarom ik nog geen festival heb opgezet. Toen Noorderlicht ons benaderde met de vraag of we iets konden opzetten, hebben we dit festival bedacht. Ik denk dat zoiets er nog niet is: het is laagdrempelig, mensen komen er om te borrelen en dit soort muziek hoor je niet in andere clubs. We focussen ons op een soort wereldmuziek.”

Wereldmuziek?
“Muziek die je niet zo gewend bent. We vinden het leuk muziek uit andere culturen te omarmen die niet supermainstream is. Het wordt overigens niet per se een experimenteel festival, hoor. Verwacht dezelfde tropische muziek die je misschien al kent van Rosario, de Balkanpop en Midden-Oosterse muziek van Kalinichta en Songfestival-hits bij I Will Surive. Het komt allemaal samen op één dag.”

“Het draait hier niet om drugs en seks, het is gewoon een gezellig feestje”

Hoe brengen jullie al die stijlen samen?
“Het zijn alle drie vrij laagdrempelige feesten waar mensen veel lol hebben. Het draait niet om drugs of de seks, het zijn gewoon gezellige feestjes. We vinden het ook juist leuk dat je drie totaal verschillende stages hebt waar je aan je trekken kunt komen.”

Voor de Songfestival-fans: het festival valt op de dag van de finale. Reden tot paniek?
“Nee, juist niet! We zenden het eerste deel van de finale uit, daarna kun je naar huis gaan om de puntentelling te bekijken, of je komt bij ons feesten tijdens de afterparty van Tropikali.”

Waar komt die passie voor wereldmuziek vandaan?
“Die is er altijd wel geweest. Als ik naar een ander land ging, bestudeerde ik altijd de hitlijsten. Ik was helemaal verslaafd aan vakantienummers, die later vaak in de Nederlandse hitlijsten terechtkwamen. Toen ik drie jaar achter elkaar naar Griekenland en Turkije ging, kwam ik erachter dat de muziek die ze daar draaien erg op elkaar lijkt. Mensen laten zich heel erg inspireren door elkaar en als ik die muziek tijdens huisfeestjes liet horen, waren mensen vaak enthousiast. Nu draai ik bijna niets anders meer."

Wil jij kaartjes winnen voor de eerste editie van Tropikali op 12 mei? Als je erachter komt waar het model van de posters vandaan komt - een echte wereldburger, volgens Diederik - sturen wij twee kaartjes naar je op! Mail je antwoord naar win@winq.com met je volledige naam en adresgegevens o.v.v. ‘Tropikali’. Met de winnaars wordt zo snel mogelijk contact opgenomen.

Bekijk hieronder alvast de fijne foto’s van het model:

Om je vast voor te bereiden: er staan verschillende fijne afspeellijsten van het festival op Spotify én hieronder: 

Powered by Labrador CMS