Koeweit verbiedt horrorfilm Talk To Me vanwege trans acteur

Leestijd: < 1 min

Nadat de Barbie-film in verschillende golfstaten ‘on hold’ is gezet omdat er lhbtq-gerelateerde scènes in zitten, heeft Koeweit nu ook de horrorfilm Talk To Me in de ban gedaan. De reden: een van de acteurs die meespeelt, Zoe Terakes, is een trans man. Voor zover bekend is niet eerder een film verboden vanwege de genderidentiteit van een acteur.

Vorig jaar schreef de non-binaire Zoe Terakes geschiedenis toen die als eerste transgender acteur was gecast in de Marvel-serie Ironheart. De acteur speelt nu ook een rol in de horrorfilm Talk To Me, een film over een groep vrienden die experimenten doet met een in keramiek gegoten gebalsemde hand die toegang geeft tot zielen die nog iets hebben af te ronden op aarde.

Censuur

Talk To Me is vanaf 17 augustus te zien in Nederland, maar niet in Koeweit. Net als andere golfstaten staat Koeweit erom bekend dat er regelmatig flink geknipt wordt in films als de inhoud te expliciet is, of vanwege lhbtq-gerelateerde scènes. Zo is de film Barbie voorlopig nog niet te zien, omdat de makers niet willen toegeven aan de censuur.

Talk To Me is niet omstreden vanwege de inhoud van de film. Voor het eerst is een film in de ban gedaan vanwege de genderidentiteit van een van de acteurs. Terwijl de film wel te zien is in andere golfstaten, weigert Koeweit de film te vertonen. Zoe Terakes speelt een personage genaamd Hayley, wiens genderidentiteit in de film niet eens ter sprake komt. Maar aangezien Terakes een trans man is, mag Talk To Me niet worden vertoond.

Hartverscheurend

Terakes heeft in een bericht op Instagram gereageerd op het filmverbod. Die is er verbaasd over dat de film helemaal geen queer thema’s heeft en dat hij toevallig die rol heeft gekregen, ondanks het feit dat hij een trans acteur is. Terakes voelt zich niet erkend als mens. “Ik ben geen thema, ik ben een persoon. Koeweit heft de film verboden alleen vanwege mijn identiteit. Het is voor het eerst dat dit gebeurt, een nieuw precedent. Het is ontmenselijkend en doet ons geweld aan. En het is vooral hartverscheurend wat dit betekent voor de queer en trans gemeenschap in Koeweit.”

Hieronder de reactie van Terakes, gevolgd door de trailer van Talk To Me.

Powered by Labrador CMS