KNVB bestraft homofobe spreekkoren tijdens voetbalwedstrijden

Waarschuwing of wedstrijd stilgelegd

Leestijd: < 1 min

Voetbalbond KNVB gaat ingrijpen bij homofobe spreekkoren tijdens wedstrijden in het betaald voetbal. Daders krijgen eerst twee waarschuwingen. Gaan ze daarna toch door, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Daders worden opgespoord en kunnen een stadionverbod krijgen van maximaal achttien maanden.

Vorige week nog startte COC Nederland een petitie om eindelijk eens werk te maken van het bestraffen van discriminerende en homofobe spreekkoren. De KNVB en de clubs in het betaalde voetbal hebben zich hier nu over uitgesproken. Ze hebben niet alleen de buik vol van homofobe spreekkoren in stadions, maar gaan nu ook ingrijpen als de situatie daarom vraagt.

Niet schelden met homo

Dat wil zeggen: als toeschouwers het woord homo als scheldwoord gebruiken voor bijvoorbeeld een speler of scheidsrechter. Ook homofobe spreekkoren worden aangepakt: als die zijn gericht op een individu of als die massaal, repeterend en/of langdurig zijn.

De daders krijgen eerst een waarschuwing. Gaan ze na twee waarschuwingen toch door, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Daders worden opgespoord en kunnen een stadionverbod krijgen van maximaal achttien maanden.

Voetbal is voor iedereen

Marianne van Leeuwen is directeur van het betaald voetbal. Zij zegt: “Voetbal is voor iedereen. Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt. Gezamenlijk hebben we die grens getrokken. De stappen die we nu zetten, zullen we evalueren om te bekijken of ze het gewenste resultaat opleveren.”

De maatregelen gaan in bij de start van het nieuwe voetbalseizoen.

Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS