queers for climate

Portretfoto van Jelle Zijlstra

Klimaatactivist Jelle Zijlstra: “Ik ben queer en joods, daardoor ben ik me meer bewust van onrecht”

Jelle Zijlstra. Shirt: Hul Le Kes, broek: Obey
Leestijd: 2 min

Jelle Zijlstra (hij/hem) is community mobiliser bij Greenpeace en theatermaker. Hij maakt zich hard voor een leefbare planeet. “We hebben de massa nodig om onze overheid te bewegen.”

“Ik ben opgegroeid met ‘een beter milieu begint bij jezelf’ en achteraf gezien was dat naïef. We zijn druk met recyclen en opkomen voor orang-oetans – óók belangrijk, want systeemverandering komt deels van onderaf – maar als de echte boosdoeners buiten schot blijven, lossen we niets op. 

Als theatermaker geloof ik in de kracht van verhalen en hoe kunst mensen kan activeren, maar ik wilde meer. Ik wilde in de voorhoede van de strijd staan. Toen ik drie jaar geleden bij Greenpeace ging werken, werd ik me bewust van de lobby door de oliebedrijven. Zo is de term ‘carbon footprint’ bedacht door BP om de schuld af te kunnen schuiven op gewone mensen. Als Community Mobiliser probeer ik namens Greenpeace mensen te betrekken en ze te helpen een volgende stap te nemen. 

We hebben de klimaatramp lang als probleem van de toekomst gezien, maar we moeten beseffen dat wij, de rijke geïndustrialiseerde landen, voor de meeste uitstoot zorgen en de minste klappen vangen. Ik ben queer en Joods, daardoor ben ik me meer bewust van onrecht en daar kom ik tegen in verzet. De meest kwetsbaren onder ons, en dat zijn niet alleen queer mensen, worden gewoon sneller getroffen. Wat ik mensen wil meegeven is: ga de straat op en gooi je lichaam in de strijd. We hebben de massa nodig om onze overheid te bewegen. 

Het baart me zorgen dat er een beweging gaande lijkt waarin rechtse en extreemrechtse partijen in steeds meer landen voet aan de grond krijgen. Die tegenbeweging vindt zorgen over het klimaat maar onzin. Door decennialange vertraging en ontkenning zijn we nu op het punt van weinig tijd en dat is de grootste uitdaging. 

Het is makkelijk om moedeloos te worden en elkaar de schuld te geven. We leven echter met z’n allen in dit systeem en iedereen is medeplichtig aan klimaatverandering. De vraag is of we samen onze schouders eronder willen zetten, en kunnen dromen van een betere wereld waarin mens, dier en planeet met elkaar in balans zijn. Dat steeds meer mensen in actie komen geeft mij hoop.”

Beeld: Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman - styling: Steven Dahlberg - grooming: Clayton Leslie & Mila de Jong

Powered by Labrador CMS