Voetbal

Klacht ingediend omdat non-binaire keeper op doel staat bij voetbalwedstrijd

Leestijd: 2 min

Keeper Jays is non-binair. Al jaren is die keeper bij het vrouwenvoetbalteam WV-HEDW uit Amsterdam-Oost, tot dusver zonder problemen. Maar nu heeft het vrouwenelftal van Alcmaria Victrix een klacht ingediend bij de KNVB en is Jays voor drie wedstrijden geschorst. Jays wil nu duidelijkheid van de KNVB over non-binaire en genderdiverse voetballers.

Keeper Jays is geboren in het lichaam van een vrouw, ging op jonge leeftijd in transitie en in het paspoort staat dat die man is. Jays voetbalde kort in mannenteams, maar voelde zich daar toch niet op diens gemak. Sinds enkele jaren staat Jays op het doel bij de vrouwen van WV-HEDW, een afkorting voor Wilhelmina Vooruit – Hortus Eendracht Doet Winnen.

klacht ingediend bij knvb

Tot dusver ging dat altijd goed. Voor iedere wedstrijd vraagt WV-HEDW aan de tegenstander toestemming of Jays mag meedoen. Dit heeft in anderhalf jaar tijd nog nooit tot een probleem geleid. Tot nu, want na de wedstrijd van 28 januari in de zondag vierde klasse tegen Alcmaria Victrix ging het mis. Vooraf gaven de Alkmaarders toestemming, maar nadat ze de wedstrijd hadden verloren, dienden ze een officiële klacht in bij de KNVB.

Volgens de KNVB mag Jays officieel niet meedoen bij de vrouwen omdat er ‘man’ staat in het paspoort van Jays. Een eerder verzoek van Jays om mee te doen met de vrouwen is om die reden al eens afgewezen. Alcmaria Victrix heeft zelf ook een speler die in deze situatie zit en waar nog geen toestemming voor is om mee te spelen. Die traint alleen mee.

veel emoties 

Alcmaria Victrix had de beleving dat Jays wél officieel speelgerechtigd is. Dat is dus niet zo, en daarom heeft de club de situatie voorgelegd aan de KNVB. Er is ook een speelster bij Alcmaria Victrix die na haar transitie wél toestemming heeft gekregen om mee te spelen bij de vrouwen, omdat er ‘vrouw’ in haar paspoort staat. De Alkmaarse vereniging zegt de ‘commotie die ontstaan is te betreuren omdat het veel emoties oproept.’

WV-HEDW heeft een verweerschrift geschreven aan de KNVB met het verzoek om toestemming om Jays met de vrouwen te laten meespelen. Na een maand is daar nog geen antwoord op gekomen. Dat komt volgens KNVB-voorzitter Ronald Nijsen omdat de bond met de kwestie in zijn maag zit. Hij zegt tegen Het Parool: “Jays staat al anderhalf jaar op doel en dat doen we al die tijd al op deze manier. Het is ook een aanwijzing van de KNVB om dat op deze manier te doen. We zijn allemaal gediend met duidelijke regels, dat is het belangrijkste punt. Die duidelijkheid is er nu niet.”

meer duidelijkheid 

De spelers van WV-HEDW hebben een oproep gedaan aan alle voetballiefhebbers voor de wedstrijd van zondag 14 april. Ze hopen dat zoveel mogelijk supporters hen komen aanmoedigen bij de uitwedstrijd tegen koploper Alcmaria Victrix.

Intussen hoop Jays dat de KNVB snel duidelijkheid verschaft. “Het kost veel energie. Door de ophef die er nu is, hoop ik dat die in de toekomst weggenomen kan worden in dezelfde soort situaties. De KNVB moet daarvoor meer duidelijkheid verschaffen over non-binaire en genderdiverse voetballers.”

Powered by Labrador CMS