Kijktip: Hemel, Hel & Regenboog, over religie en homoseksualiteit

11 oktober bij de EO, op Coming-outdag

Leestijd: < 1 min

Volgende week maandag is het Coming-outdag. Op die dag zendt de EO de documentaire Hemel, Hel & Regenboog uit, waarin John Lapré wordt gevolgd die homo is en ex-refo. Hij wil reformatorische en evangelische gemeenschappen inclusiever en veiliger maken voor lhbtq’s

In veel protestantse kerken is homoseksualiteit geaccepteerd. Dat geldt nog niet voor de orthodox-protestantse wereld, waar de Nashvilleverklaring uit 2019 op veel instemming kon rekenen. Toch borrelt en schuurt het nu ook in de reformatorische en evangelische gemeenschappen, zowel in kerken als op reformatorische scholen. Documentairemaker Noud Holtman volgt homo en ex-refo John Lapré op zijn missie om deze wereld van binnenuit te veranderen.

Inclusiever en veiliger

In de EO-documentaire Hemel, hel & regenboog wordt de 35-jarige John Lapré gevolgd. Hij woont samen met zijn partner Lionel in Den Helder. Daar werkt hij als marineofficier, hij is jurist en secretaris van de Commandant Zeestrijdkrachten. ’s Avonds en in het weekend gaat hij op missie en levert hij zijn bijdrage om de reformatorische en evangelische gemeenschappen in Nederland inclusiever en veiliger te maken voor lhbtq's.

Gert-Jan Segers en het Pieter Zandt

‘Hemel, hel & regenboog’ geeft een intieme inkijk in een wereld die veelal gesloten blijft voor buitenstaanders. In de EO-documentaire is te zien hoe Lapré in gesprek gaat met ChristenUnie voorman Gert-Jan Segers over zijn kijk op de omstreden conversietherapie. Ook wordt John uitgenodigd op de reformatorische Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen, zijn oude middelbare school. De school wil graag van John leren hoe zij lhbti-jongeren een veilige omgeving kunnen bieden.

Wij-zij-denken overstijgen

Nadat John Lapré eerder meewerkte aan de EO-documentaire De kast, de kerk & het koninkrijk is Hemel, hel & regenboog een persoonlijk portret. Lapré: “Geloof en lhbti staan nogal eens op gespannen voet met elkaar, niet alleen in de kerk, maar ook in gezinnen, politiek, gesprekskamers en op scholen. Juist daar waar het schuurt, probeer ik mee te denken hoe elkaar vast te houden ten gunste van hen om wie het draait: de lhbti’ers zelf. Tijdens deze missie ontdekte ik dat ontmoeting, elkaar in de ogen kijken en een open gesprek van wezenlijk belang zijn. Dat er, ook al hebben mensen verschillende meningen en opvattingen, dan iets gebeurt wat polariserend wij-zij-denken mijlenver overstijgt. In de film komt dit soms indringend naar voren. Het is voor mij een voorrecht om samen met de kijker die mooie dynamiek van dichtbij te zien.”

Missie

John Lapré hoorde zelf bij deze refo-wereld, maar is erbuiten komen te staan na zijn coming-out. Hij is opgegroeid in een reformatorisch milieu, het Gekrookte Riet, een conservatieve stroming binnen de voormalige Nederlandse Hervormde Kerk - in Genemuiden. Daarna is hij bij een evangelische gemeente terechtgekomen. Daar was hij uiteindelijk niet meer welkom. Hij volgde onderwijs op een reformatorische scholengemeenschap in Kampen en onderging als twintiger conversietherapie. John wil jonge lhbti’ers behoeden voor de eenzaamheid, onmacht en geloofstwijfel die hij zelf heeft ervaren. Daarom probeert hij van binnenuit deze kerken, scholen en gemeenschappen te emanciperen. Hij is een veel gevraagd spreker, tot zelfs over de landsgrenzen. Zo was hij te gast op de Nederlandse ambassade van Singapore om voor de lhbt1-gemeenschap te spreken over conversietherapie. Daarnaast schrijft hij boeken over homoseksualiteit en kerk.

Noud Holtman

Noud Holtman maakte eerder voor de EO de documentaire De Kast, de kerk & het koninkrijk (2019) en de achtdelige reisserie Nederland Waterland (2014). Naast regisseur is hij ook filmeditor, zo monteerde hij de documentaire Dood in de Bijlmer. Deze won op het IDFA 2020 de Award voor beste Nederlandse documentaire en is eveneens uitgezonden door de EO.

Hemel, hel & regenboog; Johns missie in orthodox-protestants Nederland
Maandag 11 oktober, Coming-outdag, om 20.25 uur bij de EO op NPO 2.

Powered by Labrador CMS