UPDATE

Kamervragen over school die homostel schrapt uit musical

Directeur is bang voor reacties Jehova’s getuige

Leestijd: < 1 min

De directeur van De Anninksschool in Hengelo besloot een verhaallijn rond twee homo's te schrappen uit de groep acht-musical omdat een leerling, een Jehova's getuige, dit niet kon rijmen met zijn geloof. De Tweede Kamerfractie van de PvdA heeft hier nu vragen over gesteld.

Directeur Ben de Vlugt was bang dat de musical in de vernieuwde vorm een probleem zou vormen bij een van de leerlingen. Een meisje uit de klas komt namelijk uit een gezin van Jehova's getuigen. Tegen Tubantia zegt hij: “Ik weet hoe mensen van dit geloof hierover denken. Je mag homo zijn, maar je mag het niet praktiseren.”

“Ik achtte de kans zeer groot dat het bewuste meisje niet meer mee zou mogen doen met de musical, als we dit erin zouden laten. Mijn uitgangspunt is dat alle kinderen bij dit afscheid van de school moeten zijn. Daarom heb ik besloten dat we de musical spelen volgens het oorspronkelijke script, met een man-vrouwstel.”

“Als ik het zo had gelaten, was dat meisje buitengesloten vanwege haar geloof”

Trotse directeur
De gelovige ouders werd overigens niets gevraagd. “Ik weet hoe zij erover denken en ik denk niet dat het geholpen zou hebben”, stelt De Vlugt. Hij zegt overigens dat hij geen kant kiest. “Ik respecteer iedereen en daarom was dit geen gemakkelijke beslissing.” Tegen de leerlingen zei hij trots te zijn dat ze de rol bedacht hadden.

De directeur vervolgt: “Als ik het zo had gelaten, was dat meisje buitengesloten vanwege haar geloof. Daar had je waarschijnlijk niemand over gehoord, dat had de krant niet gehaald. Maar ik had dat niet acceptabel gevonden.”

Kamervragen
Naar aanleiding van de berichtgeving heeft de Tweede Kamerfractie van de PvdA heeft Kamervragen gesteld over de eindmusical van de Hengelose Anninksschool. 

Kamerlid Kirsten van den Hul wil het volgende van de minister van Onderwijs weten:

1. Hoe beoordeelt u dat de directeur van de Hengelose openbare Anninkschool homorollen schrapte uit de musical die de leerlingen daar aan het eind van groep 8 opvoeren, omdat hij meent te weten dat de Jehova’s Getuigen vinden dat je wel homo mag zijn, maar het niet mag praktiseren en één van de kinderen komt uit een gezin van Jehova’s Getuigen?

2. Is de onmogelijke keuze waar de directeur zich nu achter verschuilt, wat u betreft wèl zo onmogelijk nu hij geen contact blijkt te hebben opgenomen met de betreffende ouders?

3. Hoeven uws inziens kinderen van Jehova’s Getuigen op school niet te worden voorbereid op de Nederlandse samenleving waarin wèl mensen voorkomen die homoseksualiteit praktiseren en dat ook hun goed recht is?

4. Deelt u mijn mening dat het basisonderwijs seksuele diversiteit niet mag afdoen als autonomie van de scholen en homofobie niet als mening mag afdoen maar dat seksuele diversiteit verplichte leerstof is zoals verankerd in de kerndoelen van het basisonderwijs?

5. Wat gaat u in deze zaak ondernemen? Of laat u deze zaak op zijn beloop? Welke overwegingen liggen daaraan ten grondslag?

Kamervragen moeten normaal gesproken binnen drie weken worden beantwoord.

Minister
Intussen heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de kinderen gecomplimenteerd die het wél aandurfden om een homostel te spelen in de musical.

Powered by Labrador CMS