Kabinet keurt conversietherapie af, maar laat verbod aan Tweede Kamer

Leestijd: < 1 min

Het kabinet keurt therapieën voor ‘homogenezing’ af, die in streng-religieuze kringen worden aangeboden. Volgens het kabinet zou het goed zijn dat er een wettelijk verbod komt op dergelijke praktijken, maar legt het initiatief hiervoor bij de Tweede Kamer.

Regioplan en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat een wettelijk verbod op conversietherapie een steun in de rug kan zijn voor de slachtoffers. Volgens de onderzoekers is een dergelijk verbod ‘een duidelijk signaal dat de overheid naast hen staat’.

Onverteerbaar

De ministers Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) scharen zich achter die conclusie. Yesilgöz zegt hierover: “Door duidelijk de norm te stellen en door veilige plekken om hierover te spreken, weten slachtoffers dat ze hulp kunnen krijgen en aangifte kunnen doen. Het is onverteerbaar als je onder zware druk gedwongen wordt te ontkennen wie je bent.”

Dijkgraaf: “Dergelijke praktijken passen niet binnen deze samenleving. Iedereen moet de ruimte hebben om zich te ontwikkelen, zonder beperkingen.”

Wetsvoorstel

De ministers schrijven aan de Tweede Kamer dat ze nu wachten op een wetsvoorstel van D66, VVD, PvdA en GroenLinks. Daarbij kijken ze kritisch naar de uitvoerbaarheid van het verbod en de handhaving daarop, in verhouding tot grondrechten als vrijheid van godsdienst en onderwijs.

In maart vorig jaar ondertekenden VVD, D66 en CDA het Regenboog Stembusakkoord van het COC, waarin staat dat een dergelijk verbod er moet komen. De ChristenUnie ondertekende dit niet. Wel sprak deze vierde regeringspartij af om te ‘blijven werken aan de acceptatie, veiligheid en emancipatie van de lhbtiq+-gemeenschap. Het Regenboogakkoord is hiervoor de basis. We voeren dit akkoord zorgvuldig uit met (initiatief)wetgeving en beleid.”

Psychische schade

In Nederland zijn er zo’n vijftien therapeuten en organisaties die homoseksuelen willen ‘genezen’. Dit leidt volgens de bureaus Beke en Ateno tot psychische schade, waaronder depressie en zelfdoding.

Bron: NOS.nl / Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS