Jury: acteur Jussy Smollett heeft homofobe aanval in scène gezet

Leestijd: < 1 min

De Amerikaanse acteur Jussie Smollett kan tot drie jaar cel krijgen voor het in scène zetten van een racistische en homofobe aanval op straat in Chicago, begin 2019. Dat heeft de jury donderdag bepaald. Smollett is schuldig aan vijf van de zes aanklachten die tegen hem liepen.

Jussie Smollett was een van de acteurs van de populaire serie Empire, waarin hij de homoseksuele zoon speelde van een beroemde rapper die zijn eigen platenimperium had opgebouwd. In de aanvang voor het laatste seizoen beweerde Smollett dat hij in januari 2019 was aangevallen in Chicago, in het holst van de nacht.

Scheldwoorden voor homo's

Volgens Smollett werd hij belaagd door twee aanhangers van de voormalige president Trump. Ze zouden scheldwoorden voor homo’s hebben gebruikt en ‘MAGA’ hebben geroepen, een afkorting van de bekende Trump-slogan ‘make America great again’.

Tijdens de rechtszitting bleef Smollett bij zijn verklaring. Onder de getuigen bevonden zich twee getuigen die de ‘daders’ speelden bij de aanval, die volgens de aanklagers in scène is gezet. Het ging om de broers Abimbola en Olabinjo Osundairo, die in de rechtszaal lieten weten dat Smollett de twee 3.500 dollar heeft betaald om hem in het zicht van een beveiligingscamera klappen te geven en hem een galgenlus om zijn nek te hangen. Ook de leuzen die ze scandeerden, kwamen uit de koker van Smollett.

Nodeloos tumult

De officiële aanklachten tegen de acteur vielen allemaal onder het verstoren van de openbare orde en draaiden om liegen tegen de politie. Vijf aanklachten gingen over deze ‘aanval’, een zesde aanklacht ging over een incident dat een maand later zou hebben plaatsgevonden. Daarvoor is Smollett vrijgesproken, maar aan de eerste vijf is hij schuldig bevonden.

Aanklager Dan Webb zij donderdag na de jury-uitspraak: “Meneer Smollett heeft niet alleen tegen de politie gelogen en voor wekenlang enorm, maar uiteindelijk nodeloos tumult hier in de stad gezorgd, hij heeft daarna het probleem nog eens verergerd door onder ede te liegen tegen de jury.”

Hoger beroep

Smollett, die na de incidenten uit de serie werd geschreven en tijdens de hoorzitting zei dat hij sindsdien geen inkomen meer heeft, kan een gevangenisstraf van maximaal drie jaar krijgen en een boete van 25.000 dollar. Zijn advocaat heeft laten weten dat de acteur in hoger beroep gaat.

Bron: De Volkskrant

Powered by Labrador CMS