Josh Cavallo over WK Qatar: "Ik heb geen respect meer voor FIFA"

OneLove-armband niet te zien tijdens wedstrijden

Leestijd: < 1 min

FIFA, dat het WK Voetbal organiseert in Qatar, heeft zeven landen verboden een OneLove-armband te dragen tijdens wedstrijden. Josh Cavallo, de Australische profvoetballer die vorig jaar uit de kast kwam, zegt geen enkel respect meer te hebben voor de voetbalbond.

Voor Nederland zou Virgil van Dijk in Qatar de WK-wedstrijden spelen met om zijn bovenarm de OneLove-armband, een symbool voor respect en diversiteit waarmee voetballers willen laten zien dat ze tegen discriminatie in het algemeen zijn. Het is daarnaast een protest tegen de omstreden wetgeving in Qatar, waarbinnen homoseksualiteit strafbaar is.

Gele kaart

Vlak voordat de eerste speler met een OneLove-armband zou aantreden, besloot voetbalorganisatie FIFA dat ze spelers zouden bestraffen met een gele kaart als die met zo’n armband op het veld zouden verschijnen. Oranje is daarvoor gezwicht, net als andere Europese landen die het OneLove-initiatief ondersteunen.

De openlijk homoseksuele Australische profvoetballer Josh Cavallo zegt nu dat hij geen enkel respect meer heeft voor FIFA, omdat de organisatie met de sancties laat zien dat voetbal alsnog niet voor iedereen bestemd is.

Niet voor iedereen

Op Instagram zegt Cavallo: “De FIFA heeft alle teams verboden om de OneLove-armband te dragen als ondersteuning van lhbtq’s tijdens het WK. FIFA, je hebt mijn respect verloren.”

Hij voegde eraan toe: “Ik hou van mijn identiteit. Ondanks al het werk dat mijn mede-bondgenoten en de lhbtq-gemeenschap doen om voetbal inclusief te maken, hebben jullie laten zien dat voetbal niet voor iedereen is weggelegd.”

Morele lessen

Eerder deze week reageerde Cavallo op een uitspraak van FIFA-president Gianni Infantino, die zei dat de teams tijdens het WK moeten focussen op voetbal en stoppen met het uitdragen van ‘morele lessen’.

Op Twitter schreef de voetballer, die vorig jaar uit de kast kwam: “Het is niet de eerste keer dat we dit horen. De aanvallen van WK-leiders op de lhbtq-gemeenschap treffen zoveel mensen die in stilte leven vanwege jullie draconische uitspraken. Om een groot leider in sport te zijn, moet je ALLE mensen bij elkaar brengen.”

Powered by Labrador CMS