Japan

Japanse stad Omura erkent homopaar als partners

Leestijd: 1 min

Omura, een stad in het zuidwesten van Japan, heeft aan een homopaar een verblijfsvergunning toegekend die hun relatie als partners erkent. Volgens nieuwssite Nippon.com is dit een ongekende stap in een land waar het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht nog niet is gelegaliseerd.

De stad Omura in de prefectuur Nagasaki heeft een certificaat afgegeven waarin Keita Matsuura (38) als het hoofd van het huishouden is geregistreerd en zijn partner Yutaro Fujiyama (39) als zijn echtgenoot. Op 2 mei hadden de mannen deze aanvraag ingediend.

openstelling huwelijk 

Dinsdag onthulden de twee de stap die ze hebben gezet. Volgens nieuwssite Nippon.com zal dit naar verwachting gevolgen hebben voor de inspanningen om het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht te legaliseren.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Japan zei dat het niet op de hoogte was van enig precedent waarin verblijfscertificaten werden afgegeven aan paren van hetzelfde geslacht met de relatiebeschrijving die doorgaans wordt gebruikt voor heteroseksuele paren.

oprecht dankbaar 

“Ik ben heel blij”, zei Matsuura tijdens de persconferentie in Omura. “Ik ben de stad oprecht dankbaar voor het nemen van een gedurfde beslissing.” Fujiyama vulde aan: “Ik hoop dat meer lokale overheden soortgelijke maatregelen nemen en dat Japan een plek wordt die vriendelijk is voor lhbtiq+’s en andere inwoners.”

Powered by Labrador CMS