Jake Gyllenhaal blikt terug op Brokeback Mountain en andere films

Een keerpunt voor de mainstream filmindustrie

Leestijd: < 1 min

Baanbrekend en gewaagd, zo werd er destijds gekeken naar Jake Gyllenhaal en Heath Ledger toen die twee acteurs ervoor kozen om gay cowboys te spelen in de film Brokeback Mountain. De tijden zijn behoorlijk veranderd, zo ziet ook Gyllenhaal die in een video terugblikt op deze en andere films waarin hij is te zien.

Vanity Fair heeft een online serie waarin ze telkens een acteur laten terugblikken op de hoogtepunten uit zijn of haar carrière. Deze keer is Jake Gyllenhaal aan de beurt, die in de IMDB movie database maar liefst 61 credits heeft staan. Na enkele kleine rolletjes brak Gyllenhaal in 2001 door met de cultfilm Donnie Darko.

Keerpunt

Vier jaar later volgde Brokeback Mountain, de eerste echt grote Hollywood-film waarin een relatie tussen twee mannen centraal staat. De film is geregisseerd door Ang Lee en Jake Gyllenhaal speelt een van de twee hoofdrollen naast Heath Ledger. Brokeback Mountain werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Film, maar greep net mis.

Volgens filmkenners was Brokeback Mountain een keerpunt in de mainstream filmindustrie. Ang Lee maakte de weg vrij voor andere filmmakers, die voor lhbtq-thema’s kozen in hun films. En waar het spelen van een gay personage lang geleden nog stond voor carreer suicide, werden Gyllenhaal en Ledger alom geprezen voor hun acteerwerk.

Blockbusters

Gyllenhaal speelt tegenwoordig in blockbusters als Prince of Persia en Spider-Man, maar kiest nog geregeld voor kleinere films. In Jake Gyllenhaal breaks down his carreer blikt hij terug op zijn omvangrijke carrière. Hier de beelden!

Powered by Labrador CMS