Italië schrapt wet die lhbtq-gemeenschap moest beschermen

Leestijd: < 1 min

Een wet waarin geweld en haatzaaierij zou worden bestraft die specifiek is gericht tegen iemands seksuele oriëntatie of identiteit, is gesneuveld in het Italiaanse parlement. Tegenstanders vonden dat het voorstel de vrijheid van meningsuiting aan banden zou kunnen leggen.

Een wet die de lhbtq-gemeenschap en vrouwen beter zou moeten beschermen is gesneuveld in het Italiaanse parlement. De Senaat heeft besloten de behandeling van het voorstel stop te zetten. “De wet is dood”, zo concludeerde een senator van de Progressieve Democratische Partij (PD).

Vrijheid van meningsuiting

In de wet zou geweld en haatzaaierij worden bestraft die specifiek is gericht tegen iemands seksuele oriëntatie of identiteit. Het voorstel leidde tot veel discussie in Italië. Tegenstanders vonden dat de vrijheid van meningsuiting hiermee in het geding zou kunnen komen. Ook het Vaticaan had kritiek: het was ‘te vaag’ wat precies strafbaar zou worden gesteld.

Blokkade

Het voorstel was afkomstig van de centrumlinkse PD en kreeg vorig jaar nog wel steun van een meerderheid van de Kamer van Afgevaardigden (de Italiaanse Tweede Kamer). In de Senaat liggen de verhoudingen anders en lukte het rechtse tegenstanders om een blokkade op te werpen. Een meerderheid vond dat het debat over de wet moest worden gestaakt.

Strafbaar

Discriminatie en haatmisdrijven zijn al strafbaar in Italië. Maar niet alle groepen die daarmee te maken krijgen, worden expliciet genoemd in de wet. In het voorstel van de PD werd discriminatie op basis van geslacht, geaardheid en lichamelijke beperkingen expliciet genoemd. Volgens de voorstanders zou daarmee geen inbreuk worden gemaakt op de vrijheid van meningsuiting.

Bron: HLN.be / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS