Inzamelingsactie: help lhbtq’s in Oekraïne

Verschillende organisaties zamelen geld in voor hulp

Leestijd: < 1 min

De Russische invasie in Oekraïne brengt burgers in gevaar, onder wie lhbtq’s. OutRight is een internationale inzamelingsactie gestart om de lhbtq-gemeenschap in Oekraïne te ondersteunen, net als een aantal andere organisaties waaronder Forbidden Colours. Wil je doneren? Lees hier hoe je dat doet.

Vorige week brak de hel los in Oekraïne. Eerder berichtten we over de podcast van BNNVARA, waarin regenboogactivist Irene Hemelaar en Forbidden Colours-directeur Rémy Bonny de situatie schetsten voor de lhbtq-gemeenschap aldaar.

Outright

In grote delen van de wereld is met afschuw gereageerd op de inval van Rusland. Ook is er internationale steun onderweg naar Oekraïne, in allerlei vormen. Zo richt de mensenrechtenorganisatie OutRight International Action zich op de lhbtq-gemeenschap in het getroffen land. Ze zijn een inzamelingsactie gestart om lhbtq-organisaties in Oekraïne te ondersteunen bij hun hulp aan het bieden van onderdak en veiligheid aan lhbtq’s. Doneren is heel eenvoudig, door op deze link te klikken.

Forbidden Colours

De lhbtq-organisatie Forbidden Colours verwacht dat 1,4 miljoen mensen op de vlucht zullen slaan, onder wie veel lhbtq’s. Daarom zijn ze een inzamelingsactie gestart, om organisaties in Polen, Hongarije en Roemenië te ondersteunen bij de opvang van lhbtq-vluchtelingen. Klik hier om te doneren.

Rainbow Railroad

De non-profitorganisatie Rainbow Railroad opereert vanuit Canada en helpt onder meer Tsjetsjeense lbhtq’s bij het ontsnappen aan het regime. Ze noemen de situatie in Oekraïne alarmerend en ook zij zijn een inzamelingsactie gestart: doneren doe je hier.

UHHRU

De Ukrainian Helsinki Human Rights Union (UHHRU) ondersteunt mensenrechtenorganisaties. Ze hebben hun werkzaamheden in Oekraïne opgevoerd en ook zij kunnen alle hulp gebruiken. Meer informatie over hoe je kunt helpen, vind je op de website van UHHRU.

Freedom House

Deze lhbtq-belangenorganisatie opereert vanuit Washington DC en werkt samen met lokale lhbtq-groepen in Oekraïne. Op Twitter noemen ze Rusland een van de grootste onderdrukkers van lhbtq-rechten. De bezetting van Oekraïne kan alleen maar narigheid opleveren voor de lhbtq-gemeenschap. Kijk voor meer informatie op de website van Freedom House, doneren doe je hier.

Fulcrum

Deze Oekraïense  lhbtq-organisatie ondersteunt de queer gemeenschap op het gebied van vrijheid en veiligheid. Medeoprichter Tymur Levchuck is naar het westen van Oekraïne gevlucht omdat hij zich niet langer veilig voelt. Ook zijn organisatie kan alle hulp gebruiken.

Nash Mir LGBT Human Rights Center

Tot slot het Nash Mir Center, een Oekraïense organisatie die in de jaren negentig is opgericht en strijdt voor lhbtq-rechten. Geef een bijdrage aan deze organisatie via hun eigen website.

Coverbeeld: Kiev Pride 2017, Creative Commons

Powered by Labrador CMS