Relentless - Antonio Eugenio

Interview Antonio Eugenio: “Met mijn foto’s roep ik op tot actie”

De fotograaf vertelt over zijn Pride-project ‘Relentless’

Leestijd: 3 min

Fotograaf Antonio Eugenio is geboren en getogen in België en woont nu negen jaar in Londen. Van jongs af aan is hij een fervent observator geweest en speciaal voor Pride maakte hij Relentless, een serie foto’s die de veerkracht van de gemeenschap verbeeldt. Winq sprak hem over dit project, lees hier het interview en bekijk een aantal foto’s.

Vanaf wanneer raakte je geïnteresseerd in fotografie? “Ik heb altijd een passie gehad voor fotografie. Vanaf jonge leeftijd ben ik een fervent observator geweest, gefascineerd door de wereld om me heen en het gedrag of de schoonheid van mensen. Uiteindelijk moest ik die mooie momenten en mensen vastleggen door mijn lens.”

Relentless - Antonio Eugenio

“Ik herinner me dat ik mijn eerste workshop in de donkere kamer bijwoonde toen ik tien jaar oud was, en het was een transformerende ervaring. Hoewel het leven me verschillende wegen heeft laten bewandelen, keerde ik uiteindelijk terug naar mijn eerste liefde, fotografie. Ik besloot Contemporary Photography te studeren aan UAL Londen, wat mijn verlangen aanwakkerde om naar deze bruisende stad te verhuizen.”

“Eenmaal in Londen volgde ik een opleiding in Fashion Photography, waar ik de kans kreeg om begeleid te worden door de legendarische Nick Knight. Deze periode was cruciaal voor mijn carrière, ik kon een netwerk opbouwen en aan een breed scala van projecten werken, van mode-editorials tot kunstinstallaties. Deze reis heeft me echt gevormd tot de kunstenaar die ik vandaag ben.”

Relentless - Antonio Eugenio

Wat voor soort fotograaf ben je? “Ik ben een zeer eclectische fotograaf, maar mijn belangrijkste focus en interesse ligt bij mensen. Zij staan centraal in mijn werk. Ik heb uitgebreid gewerkt aan kunstprojecten en heb een aantal series uitgebracht die zich richten op de mannelijke vorm. In mijn carrière heb ik ook veel samengewerkt met mode- en beautymerken, net als voor tijdschriften, wat talloze mode-editorials heeft opgeleverd.”

“In mijn werk wordt mijn stijl gekenmerkt door een sterke nadruk op licht en schaduw, met een filmische esthetiek als resultaat. Recentelijk heb ik een nieuwe interesse gevonden in het toepassen van deze benadering op stillevenfotografie, wat tot een spannende ontdekkingstocht heeft geleid.”

Hoe kwam je op het idee voor Relentless? “Ik wilde een kunstproject creëren voor een goed doel, specifiek om Pride te vieren en om de voortdurende strijd tegen discriminatie te benadrukken die wij queer mensen wereldwijd nog steeds ervaren. Het idee voor Relentless ontstond uit een verlangen om deze boodschap van volharding en veerkracht over te brengen.”

Relentless - Antonio Eugenio

“De esthetische inspiratie kwam enigszins onverwacht. Ik herinner me dat ik een film keek waarin een krachtige, prachtig gefilmde vechtscène tussen twee mannelijke personages voorkwam. Deze scène had een rauwe, homo-erotische intensiteit die me raakte. Het bracht me op het idee om foto's te maken die deze mix van strijd en intimiteit vastleggen, met als doel anderen te inspireren om de strijd voort te zetten en te geloven dat uiteindelijk de liefde zal overwinnen.”

“Welke boodschap wil je overbrengen met je beelden? “Deze fotoserie is een oproep tot actie. Het daagt de kijkers uit om de onophoudelijke strijd voor gelijkheid te erkennen en de universele mensenrechten te herkennen die lhbitq+ personen nog steeds worden ontzegd. Het roept op tot solidariteit, begrip en, vooral, voortdurend activisme. Met deze beelden hoop ik iedereen te inspireren om de strijd voort te zetten—voor onszelf, voor degenen die dat niet kunnen, en voor de komende generaties.”

Relentless gaat niet alleen over de conflicten die we doormaken, maar ook over de hoop en vastberadenheid die ons vooruit drijven. Het is een visueel testament van de kracht van eenheid en het onwrikbare geloof dat liefde, in al haar vormen, uiteindelijk zal zegevieren.”

Relentless - Antonio Eugenio

Tot slot: wat zijn je plannen voor de nabije toekomst? “Op dit moment ben ik volledig gefocust op de lancering van het Relentless-project en het inzamelen van zoveel mogelijk geld voor de lhbtiq+-charities die ik heb gekozen om te ondersteunen. Als alles volgens plan verloopt, zal ik het project opleveren net voor London Pride eind juni.

Naast Relentless heb ik een paar spannende commerciële projecten in de planning met een gay merk. Het mag duidelijk zijn dat ik graag voor de gemeenschap werk!”

Kijk voor meer informatie over Relentless op de bijbehorende website en op het Instagram-account van Antonio Eugenio.

Powered by Labrador CMS