interview

Jurre Geluk in een roze jas

In zeven jaar Spuiten en Slikken liet Jurre Geluk met liefde het achterste van zijn tong zien

“Ik verbloem nooit mijn homoseksualiteit”

Wit kolletje & puffer jas: Ellesse
Leestijd: 9 min

Presentator Jurre Geluk (27) stopt na zeven jaar met de presentatie van Spuiten en Slikken om ruimte te maken voor nieuw talent. Daarom doken wij onze archieven in voor dit interview met Jurre waarin hij terugblikt op het begin van zijn tv-carrière. “Ik had veel meer ongevraagde dickpics verwacht.”

De aanhouder wint. Na twee afwijzingen werd Jurre Geluk toegelaten tot de BNNVARA Academy en verruilde hij een prille musicalcarrière voor een loopbaan als presentator. Het legde hem geen windeieren. Na flink wat vlieguren bij digitale zender 101TV verwierf hij een plekje in het presentatieteam van Spuiten en Slikken. Toen dat programma in 2018 online verder ging, nam zijn carrière een alleen maar snellere vlucht. Hij werd in 2019 geshortlist voor een Televizier-Ster, nam het stokje over van Tim Hofman als presentator van Je zal het maar hebben en presenteerde met Kaj van der Ree de reboot van Proefkonijnen.

De presentator groeide op met een oudere broer en zus in het streng gereformeerde Veenendaal, al maakte zijn gezin geen deel uit van de kerk. “Het fascineerde me wel. We woonden boven de juwelierszaak van mijn vader op een grote markt, met daarop een grote, witte kerk. Op zondag zat ik altijd voor het raam te kijken hoe die mensen met hun rokjes, panty’s en parapluutjes richting de dienst trokken. Ik kon me totaal niet met hen identificeren. Het contrast kon niet groter.”

Jurre Geluk op de grond
Pak: Marciano by Guess | shirt: We Fashion | schoenen: John Fluevog

Hoe was de allereerste keer dat je op tv verscheen? Gaf je een kijkfeestje of zat je thuis onder de wol verstopt?
“Ik herinner me vooral dat ik bang was dat mensen erover zouden vallen dat ik gay ben. Ik was bang ineens allemaal shit naar mijn hoofd te krijgen. Dat is me zo meegevallen.” 

Je was de eerste gay presentator van Spuiten en Slikken. Was je je daar bewust van?
“Het maakte me in eerste instantie onzeker. Toen ik werd aangenomen bij BNNVARA vroeg ik: is dit vanwege mijn talent, of omdat ik gay ben?” 

Wat antwoordden ze?
“Dat mijn geaardheid niet de doorslaggevende factor was, maar dat het mij wel interessant maakt. Ze zeiden dat het me mooi kleurde. Zo had ik er nog niet naar gekeken. Ze vinden het leuk dat ik toevallig gay ben, maar het is nooit de focus van de items die we schieten.”

Wat doet het met je presentatiewerk?
“Toen ik nog niet op televisie was, slikte ik soms dingen in, nu kies ik er heel bewust voor om alles te zeggen wat in me opkomt. Ik verbloem nooit mijn homoseksualiteit. Ik wil een compleet beeld geven van wat er door mij heen gaat.”

“ik probeer bij alles wat ik maak te bedenken wat mijn tante uit renswoude ervan zal vinden”

Kies jij altijd de queer kandidaten uit?
“Nee, daar waak ik juist voor. Ik wil voorkomen dat het een roze theekransje wordt. Ik hoef gelukkig nooit in te grijpen; het hele team let streng op diversiteit in alles wat we maken.” 

Miste jij rolmodellen op televisie?
“Zeker. Ik denk dat het heel erg had gescheeld als ik was opgegroeid met een prachtig florissant type als Martien Meiland. Dan had ik veel eerder en vaker huppelend over straat gelopen. Ik ben me altijd heel bewust geweest van mijn lichaamstaal. Hoe ik praat, zit, beweeg. Ik wilde zoveel mogelijk zijn zoals de rest van Nederland; ik had geen zin in gezeik.” 

Wanneer begon je te merken dat je op jongens valt?
“Tijdens mijn tijd bij Lucia Marthas. Daar zag ik voor het eerst gay jongens die volledig zichzelf waren, al kregen die daar wel heel veel gezeik mee. Daardoor bleef ik denken: hier pas ik voor.”

Pak: Marciano by Guess | bruin shirt: Affaso | schoenen: John Fluevog

Heb je uiteindelijk een lastige coming-out gehad?
“Nee, wel een bijzondere, vooral voor mijn vader. Ik vertelde het hem toen hij me samen met mijn zus kwam oppikken van het station met de auto. Blijkbaar was zij op de heenweg uit de kast gekomen, maar ze had mijn vader gevraagd zijn mond te houden, omdat ze het zelf met me wilde delen. Ik kwam er later pas achter dat we vlak na elkaar onze coming-out hadden gehad. Het is een wonder dat mijn vader de auto niet in de prak heeft gereden. In één ritje veranderde twee van zijn toekomstbeelden.”

Hoe reageerde je moeder?
“Die kwam gelijk naar Amsterdam. We zijn een pizzaatje gaan eten en hebben het er uitgebreid over gehad. Ze zei wel dat ik het eerst netjes uit moest maken met mijn vriendin.” 

Wat miste je in die relatie?
“Ik was tot over mijn oren verliefd, we hadden goede seks, haar familie was fantastisch. Ik dacht echt dat ik met haar oud ging worden en kinderen ging krijgen. Toen ik begon te merken dat ik jongens ook knap vond, zocht ik daar eerst niets achter. Tot ik gevoelens kreeg voor Mats, een jongen een klas boven mij. Gelukkig reageerde Femke goed. De avond dat ik het uitmaakte stonden we samen pannenkoeken te bakken. Ze was blij dat ik het uitmaakte omdat ik gay ben, zo hoefde ze niet te twijfelen aan zichzelf.”

Je bent nu al een paar jaar met Dirk. Hoe gaat hij om met je openhartigheid op tv?
“Hij is supermakkelijk, maar ik ben nog makkelijker. Dat werd laatst voor het eerst een dingetje. Ik had op Instagram uitgebreid beschreven hoe ik de avond ervoor was klaargekomen. Dat vond Dirk toch een beetje onprettig. Ik ging gelijk met mijn hakken in het zand, riep dat ik mezelf geen censuur ging opleggen, terwijl hij natuurlijk hartstikke gelijk had. Ik kan niet van hem verwachten dat hij net zo’n open boek is als ik. Sindsdien ga ik daar bewuster mee om.”

Willen jij en Dirk ooit vader worden?
“Dolgraag. Het liefst wil ik drie of vier kinderen.” 

Hebben jullie daar al concrete stappen voor gezet?
“We zijn een keer naar een bijeenkomst van Meer dan Gewenst geweest [een stichting die zich inzet voor lhbtq's met een kinderwens – red.]. Daar werd fantastisch uitgelegd wat er allemaal mogelijk is, maar ik raakte er ook door ontmoedigd. Top dat er vijfduizend mogelijkheden blijken te zijn, maar makkelijk is het voor twee mannen niet. Ik zou het heel erg vinden als het niet lukt, ik wil echt niet leven zonder kinderen. Als ik gay koppels met kinderen zie, denk ik altijd: het kan, het kan! Ik vind het lastig dat we hier nu al over na moeten denken, terwijl we er nog niet aan toe zijn.” 

In de webserie De Seksmobiel beantwoord je iedere week met een BN’er kijkersvragen over liefde, seks en relaties. Daar schoof Dirk laatst ook een keer aan.
“Dat had wat voeten in de aarde. Het is niet zijn ding, hij kiest er bewust voor om buiten de schijnwerpers te blijven. Soms kijkt hij naar me en zegt-ie: ‘Ik ben zo blij dat ik jou niet ben’. Dat vind ik geweldig. Uiteindelijk is hij toch op mijn verzoek ingegaan, onder andere om over zijn coming-out te vertellen. Ik ben zijn eerste vriendje.”

Shirt: We Fashion | ribcord broek: Aspesi

Vindt hij het lastig dat jij al een heel verleden hebt met andere jongens?
“Ik denk daar geloof ik meer over na dan hij. Ik heb hem meermaals op het hart gedrukt dat hij het moet zeggen als hij een keer een andere piemel in zijn mond wil. Niet dat ik erom sta te springen, maar alles is bespreekbaar.”

Wat heeft het presenteren van Spuiten en Slikken met je seksleven gedaan?
“Ik ben nog opener geworden over seks en verbreed constant mijn horizon. Zo ga ik weleens naar een sekswinkel om iets leuks voor Dirk te kopen. Ook heb ik een dominante kant van mezelf ontdekt. Dat gebeurde tijdens een item waarin ik een nacht iemands slaaf moest zijn. Het was echt horror om te schieten, maar het heeft wel iets in mij aangewakkerd.” 

Hoe reageerde je toen het programma van de buis werd gehaald?
“Bij ieder seizoen werd gezegd: dit zou weleens het laatste kunnen zijn, dus het kwam niet uit de lucht vallen. Toch voelde het kut. Ik ben blij dat ik toch één seizoen in de studio heb kunnen draaien. Het is wel een supergoede beslissing geweest. Pas toen we volledig online gingen, werd ik ineens veel vaker herkend op straat. Met één YouTubevideo bereiken we soms drie keer zoveel mensen als met een hele uitzending.”

Wat ging er door je heen toen je werd gevraagd voor Je zal het maar hebben?
“De tranen sprongen gelijk in mijn ogen. Ik had het totaal niet zien aankomen. Ik werd op gesprek gevraagd en dacht gelijk: wat heb ik fout gedaan? Niet: ik ga nu een mooie kans krijgen. Ik schoot direct in paniek. Ik had nog nooit alleen een programma gepresenteerd, vroeg me af hoe ik Tims schoenen ging vullen. Ik zag heel veel beren op de weg. Voorheen was ik de hoofdpersoon van de items, nu moest ik ineens anderen laten shinen. De nacht voor de eerste opnames lag ik kotsmisselijk in bed. Ik heb heel lang met Tim [Hofman – red.] aan de telefoon gehangen. Die heeft me enorm geholpen.”

“waarom zou je iemand zonder armen niet mogen vragen hoe hij masturbeert?”

Welke tip is je het meest bijgebleven?
“Beginnen met de vraag die je het moeilijkst vindt om te stellen. Zeker als het over seks gaat. Dan zit je er gelijk in, heb je niet dat gelul eromheen. Daar had hij helemaal gelijk in. Ik merk dat de deelnemers aan Je zal het maar hebben het heerlijk vinden om over seks te praten. Bijna niemand durft hen daarnaar te vragen, terwijl zij er tot in detail over willen vertellen. En waarom ook niet. Waarom zou je iemand zonder armen niet mogen vragen hoe hij masturbeert?” 

Heeft het je blik op het leven veranderd?
Spuiten en Slikken is vooral lachen, gieren, brullen; dit heeft veel meer diepgang. Het zet veel in perspectief. Ik ben geen ochtendmens, maar als ik dan iemand spreek met clusterhoofdpijn, die iedere nacht twee aanvallen van twee uur heeft en vijf uur slaap als een topnacht beschouwt, denk ik: jezus, waar zeur ik over.” 

Houd je contact met de kandidaten?
“Altijd. Voor, tijdens en na de uitzending. Voor hen is het veel spannender dan voor mij. Ik vind het zo stoer dat ze mee durven doen. Ik hoop altijd dat ze na een uitzending worden onthaald als de helden die ik in hen zie, maar ik denk weleens: straks verpesten we hun hele leven.”

Badjas: Esther Haamke | shirt: We Fashion

Hoe vind je het om jezelf terug te zien op tv?
“Verschrikkelijk. Ik probeer het zo zakelijk mogelijk te bekijken; je zult mij nooit om mezelf zien lachen. Ik wil vooral dat het inhoudelijk is, dat het goed is.” 

En is het dat?
“Ik zie de groei, daar ben ik blij om. Maar ik zie ook een hoop dat beter kan. Ik vind dat ik te veel lul.” 

Heb je een hoge bewijsdrang?
“Dat valt mee, wel een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Zeker door de programma’s die ik mag presenteren.” 

Je komt altijd heel relaxed over, ervaar je dat zelf ook zo?
“Ik ben inderdaad niet vaak zenuwachtig. Soms is dat mijn valkuil; ik laat te makkelijk het achterste van mijn tong zien. Tegelijkertijd vind ik het lastig om me in te houden; ik vind dat te veel mensen met invloed zichzelf beperkingen opleggen.” 

Wat bedoel je daarmee?
“Met name op social media houden bekende mensen naar mijn mening veel te veel achter. Daardoor ontstaat een onvolledig beeld. Ik deel daarom veel van mijn privéleven op Instagram. Ik wil dat mijn volgers weten dat ik soms een hele dag ellendig op de bank lig.” 

Hoe ga je om met je groeiende bekendheid?
“Ik merk dat het veel deuren opent, maar ik blijf het raar vinden om op een voetstuk gezet te worden. Vooral wanneer ik ergens ben met Dirk, iemand een kwartier tegen mij aan staat te lullen en hij straal wordt genegeerd.”

Krijg je door de items die je presenteert veel seksueel getinte berichtjes?
“Dat valt vies tegen. Ik zou er wel meer willen krijgen. Ik verwachtte te worden overladen met ongevraagde dickpics.” 

“mijn vriend is heel makkelijk, maar ik ben nog makkelijker. dat werd laatst voor het eerst een dingetje”

Geen gebruikte slipjes in de brievenbus aangetroffen?
“Wel eens mensen die mijn schoenen wilden hebben of een filmpje van mijn voeten, en mannen die vragen of zij mijn slaaf mogen zijn.” 

Hoe reageer je daarop?
“Ik zeg ze dat ik het lief vind dat ze aan me denken. Dat vind ik ook oprecht heel bijzonder.” 

Heb je tot nu toe zware periodes gehad?
“Nee, nog niet echt. Dat vind ik wel spannend. Ik heb het gevoel dat we daar allemaal een keer doorheen moeten en ik vraag me af wanneer ik aan de beurt ben. Ik probeer er alles aan te doen om te zorgen dat het niet gebeurt. Toen ik Je zal het maar hebben ging presenteren, heb ik om extra coaching gevraagd. Dat herkend worden op straat maakte me aan het begin teringongemakkelijk, daar helpt zo’n coach me ook mee. Bekend zijn is vaak heel raar en dat wordt waarschijnlijk alleen maar meer. Ik kan dus maar beter leren om de slingers op te hangen.”

Voelt werken ooit als een moetje?
“Nooit. Ik ben altijd druk, maar wel overzichtelijk druk. Een jaar terug was dat anders. Toen presenteerde ik vier programma’s tegelijk en had ik nog geen management. Ik deed alles zelf, dat sloeg helemaal nergens op. Nu hoef ik alleen maar op te komen dagen voor de draaidag. Dat is heel luxe.” 

Hoe is dat voor je vriend?
“Die moet ik soms van zijn computer wegtrekken. Hij is redacteur bij Endemol en gaat helemaal op in zijn werk.” 

Zou je ooit iets samen met hem willen maken?
“Dirk ziet dat wel zitten, maar ik hou de boot af. Hij denkt dat het een gouden formule is, omdat we elkaar door en door kennen. Ik snap ergens wel dat het zou kunnen werken, maar dat is geloof ik niet het pad dat wij samen moeten bewandelen. Het komt denk ik doordat hij zo houdt van werken. Ik vind mijn werk fantastisch, maar het is niet mijn leven, ook al is dit de leukste baan die ik me kan wensen.” 

Dit interview verscheen eind 2019 in Winq #99/100

Styling: Graziella Ferraro | Grooming: Emma Blok

Powered by Labrador CMS