Uit de kunst

“In Roemenië hebben homo's letterlijk een dubbele agenda”

Filmmaker Abel van Dijk

Leestijd: < 1 min

Wrong Side is een bijzondere film die afgelopen week op de Roze Filmdagen te zien was. In deze korte film wordt aandacht gevraagd voor de schrijnende situatie waar veel homo’s in Roemenië en andere Oost-Europese landen mee te maken hebben. Wij spraken een van de makers: Abel van Dijk.

Je hebt in samenwerking met Douwe Hennink een indrukwekkende film gemaakt, die awareness creëert. Zou je er meer over kunnen vertellen?
“Vorig jaar zijn Douwe en ik afgestudeerd aan de Nederlandse filmacademie. We wilden iets maken zonder alle regeltjes die we daar over film maken hebben geleerd. We waren toe aan iets nieuws. We wilden iets maken dat vanuit improvisatie tot stand kwam.”

En toen kwam je uit bij homofobie in Roemenië?
“Via Facebook kwamen we in contact met een Roemeens-Nederlandse jongen. Hij vertelde ons over het leven dat homo’s in Roemenië lijden. Velen van hen hebben naast hun eigen telefoon een tweede telefoon. Ze hebben letterlijk een dubbele agenda en zijn dagelijks bezig na te denken over wat ze wel en niet over zichzelf vertellen.”

Zelf ben je niet gay. Waarom dan toch een film over dit onderwerp?
“Het idee dat mensen niet zichzelf mogen zijn, intrigeert mij. De homoseksuelen die zich in Roemenië, of waar dan ook ter wereld, moeten verstoppen, verdienen een stem.”

Nadat je de Roemeens-Nederlandse jongen had leren kennen ben je naar Roemenië gegaan?
“Klopt. Samen met Douwe als cameraman en Tim Olivier Bijtelaar, acteur aan de Maastrichtse Toneelacademie, ben ik eropuit gegaan. In de ochtend gingen we op zoek naar locaties en in de middag en avond draaiden we de scenes.”

Hoe reageerde de lokale gemeenschap op de film tijdens de opnames?
“We sliepen in een Airbnb en de eigenaar van dat huis hielp ons met het zoeken naar locaties. We vroegen hem op een gegeven moment naar zijn mening over homoseksualiteit. Toen hij zei dat “homo’s niet genoeg tieten hadden gezien”, besloten we de inhoud van de film maar niet met hem te delen.”

Waarom niet?
“We waren bang dat hij ons dan niet meer zou helpen of dat we zelfs uit de kamer zouden worden gezet.”

Ben je blij met het eindresultaat?
“Het gaat voor mij vooral om de sferische uiting van de film. In het ideale geval waren er ook een aantal gesproken scenes geweest waarin de jongen sprak met zijn familie. Waarin we duidelijker hadden kunnen maken wat de situatie precies was.”

En waarom hebben jullie dat niet gedaan?
“Eigenlijk om hele praktische redenen. Onze acteur sprak bijvoorbeeld geen Roemeens. Het is bij een sferische awareness video gebleven.

Benieuwd geworden naar de video? Die kun je hieronder bekijken.

WRONGSIDE. from Douwe Hennink on Vimeo.

In ‘Uit de kunst’ zetten we bijzondere kunstenaars in de spotlight. Ben jij een getalenteerde tekenaar, een fenomenale fotograaf of een begenadigd breier? Laat het ons weten via redactie@winq.nl.

Powered by Labrador CMS