Denise Speelman is Miss Nederland 2020

“Ik wilde een statement maken en heb toen een Pride-vlag gehaakt”

Wint zij ook de Miss Universe-kroon?

Leestijd: < 1 min

Op donderdag 16 mei vertegenwoordigt Denise Speelman ons land als Miss Nederland bij de 69e editie van Miss Universe in Hollywood (Florida). Denise dankt haar titel onder andere aan een zelf gehaakte regenboogvlag. Dat zit zo…

"Vorig jaar was haakwinkel Happy Crafts partner van Miss Nederland. Daar willen ze meer mensen aanzetten om te gaan haken. Dus toen zaten alle finalisten in de bus te haken. Even de telefoon lekker een keer aan de kant. Het was de bedoeling dat we iets voor bij de finale zouden haken. Ik wilde een statement maken en heb toen een Pride-vlag gehaakt. Bij de Primark had ik Pride-speldjes gehaald die ik er ook nog op kon bevestigen. Het viel veel mensen wel op."

Want de finale was tijdens Pride?
"De finale was eind augustus maar alle voorbereidingen waren inderdaad wel precies in de Pride-periode."

Heb je een persoonlijke band met die vlag?
"Mijn beste vriend is gay en die heeft best veel meegemaakt. Enige tijd geleden wilde hij bloed doneren en dat mocht niet omdat hij een mannelijke partner heeft. Belachelijk, dit is 2021 mensen, ik vind het zó apart…"

Denise Speelman Miss Nederland 2020
Denise showt trots haar zelf gehaakte vlag tijdens de finale van Miss Nederland 2020.

Was je de enige met een uitgesproken haakwerk?
"Ik dacht het wel; iemand had iets van goud en bruin gehaakt en een ander weer meer een zwart dingetje. Niemand had verder een regenboogvlag gemaakt. En als stylist ben ik best creatief als zeg ik t zelf, dus ik kan niet met zo maar een zwart omslagdoek aan komen zetten, ik moet wel wat meer doen, vind ik zelf."

Dan win je niet, hè?
"Nee, daarom. Blij dat ik al die kleuren heb gehaakt!"

Is het echt een (gehaakte) vlag?
"Het is een driehoek, met allemaal kwastjes eraan. Ik ben er heel blij mee en ik bewaar ’m ook echt – als ik op vakantie ga, gaat ie gewoon mee."

Stelde de jury nog vragen over jouw vlag? Waarom je juist een regenboog had gehaakt?
"Nee maar het was de jury wel opgevallen, dat is wel gezegd. En ze hebben mijn keuze om hiervoor te kiezen ook meegewogen."

Denise haakt erop los. En niet zonder resultaat: ze sleept er de titel Miss Nederland 2020 mee binnen.

En nu dus naar Miss Universe. Mag je wel naar Amerika reizen?
"Dat was wel een dingetje. Via de Amerikaanse ambassade hebben we een speciale aanvraag moeten doen en gelukkig heb ik toestemming gekregen. Anders had ik een paar keer over moeten stappen en via andere landen moeten reizen om dan ook nog eerst in quarantaine te gaan, dat zag ik niet zo zitten; ik heb bijvoorbeeld ook veel koffers bij mij. Helaas moest ik alleen gaan en kan er niemand van de Nederlandse Miss Nederland-organisatie mee voor de begeleiding. Dat is wel gebruikelijk, maar dan kan nu dus niet."

Jouw thema in Amerika is BeYOUtiful. Wat is dat?
"Ben gewoon jezelf. Ik heb zelf een eetstoornis gehad en nu sta ik echt voor een gezonde levensstijl en body positivity. Ik vind dat iedereen zijn, haar of hun eigen lichaam moeten omarmen. Of je nou dun bent of wat voller, of gay of straight: iedereen moet kunnen zijn wie hij, zij of hen is en daar moeten we met z’n allen eens wat minder hard over oordelen. Het is nu ook wel een beetje de trend dat alle deelnemers een eigen verhaal hebben dat persoonlijk is. ‘Ik ben voor wereldvrede’, daar kom je niet meer mee weg."

Portret: @William Rutten

Powered by Labrador CMS