Helden

“Ik weet als geen ander wat lhbtq vluchtelingen nodig hebben”

Leestijd: < 1 min

Je hoeft niet de voorzitter van het COC, TNN of Stichting Amsterdam Gay Pride te zijn om een waardevolle bijdrage te leveren aan de community. Winq sprak zeven helden die elk – vaak op vrijwillige basis – een steentje bijdragen. Sherwyn Williams (40) helpt LHBTQ-vluchtelingen via het Cocktailproject.

“Omdat ik twee jaar geleden zelf een nieuwkomer in Nederland was, weet ik als geen ander wat LHBTQ-vluchtelingen nodig hebben en waar ze tegenaan lopen. Je komt in een nieuwe omgeving met een nieuwe cultuur, een nieuwe taal en allerlei procedures, er komt een hoop op je af. Je hebt echt hulp nodig om dat allemaal goed te kunnen navigeren. Daarnaast mag ik nog geen betaald werk doen, dus dit is een nuttige invulling van mijn tijd. Ik ben vanuit Trinidad en Tobago naar Nederland gekomen, en werd toen zelf bijgestaan door iemand van het Cocktailproject. Ik deed vroeger al aan activisme en liep stage bij een advocatenkantoor, dus dit leek me een goed project waarmee ik andere mensen kon helpen. Ik woon nu Hoogeveen, en gelukkig zit Cocktail door het hele land. Voor mij is de groep in Groningen het meest dichtbij. Ik geef uitleg over wat het Cocktailproject inhoudt, het proces van hun asielaanvraag en help ze met dagelijkse dingen waar ze tegenaan lopen.

Veel vluchtelingen die hier komen hebben een hoop meegemaakt en hebben echt baat bij een luisterend oor. Ze moeten weten dat je zorgvuldig met ze omgaat: veel LHBTQ-vluchtelingen komen uit landen waar ze niet gewend zijn om zomaar met een vreemde over hun geaardheid te praten. Ze kunnen soms de dingen die ze hebben meegemaakt – verkrachting, verstoting, geweld – niet eens met hun naaste familie bespreken. Dus het is belangrijk om een vertrouwensband met ze op te bouwen, meteen vanaf de eerste intake. Ik ben trots dat ik ze op deze manier kan helpen.”

Meer info vind je op www.cocktailonline.nl.

Foto: Chris & Marjan

Powered by Labrador CMS