onbeperkt jezelf

Zonder Stempel-ambassadeur Michelle

“Ik krijg al een stempel door mijn beperking, ik hoef er niet nog een bij omdat ik trans ben”

Michelle spreekt zich uit voor queer personen met een licht verstandelijke beperking

Michelle is ambassadeur van Zonder Stempel, een organisatie die zich met steun van het Oranje Fonds inzet voor lhbtiqa+ personen met een licht verstandelijke beperking. “Ik leer begeleiders dat ze niet te snel een oordeel moeten vellen.” 

Lange tijd waren mensen met een licht verstandelijke beperking een grotendeels onzichtbare groep binnen de regenbooggemeenschap. Om daar verandering in te brengen, ontstond Zonder Stempel, een samenwerkingsverband tussen COC Nederland, kennisplatform Vilans en LFB, een belangenvereniging vóór en dóór mensen met een verstandelijke beperking. Sinds eind vorig jaar wordt Zonder Stempel gesteund door het Oranje Fonds, dat sociale initiatieven steunt die zich inzetten voor gelijke kansen.

niets over ons, zonder ons

Zonder Stempel richt zich enerzijds op het in contact brengen van lhbtiqa+ mensen met een licht verstandelijke beperking en anderzijds op het verbeteren van de zorg voor deze groep. Zo voorzien zij in trainingen, presentaties en gastlessen voor zorginstellingen en begeleiders. Deze worden in de meeste gevallen gegeven door ambassadeursduo’s, die bestaan uit een lhbtiqa+ ervaringsdeskundige en een zorgprofessional. Er wordt gewerkt vanuit het motto: “Niets over ons, zonder ons”

“in het begin kreeg ik soms te horen van begeleiders: het zit tussen je oren”

vooroordelen

Michelle is sinds een aantal jaar een van de ambassadeurs van Zonder Stempel. Zij ontdekte al vrij jong dat ze transgender is, maar deelde dat pas laat met haar omgeving. “Ik merkte al op jonge leeftijd dat ik niet erg lekker in mijn vel zat, dat ik bepaalde dingen miste.” Binnen de zorg kreeg Michelle te maken met vooroordelen toen ze uit de kast kwam als transgender. “In het begin kreeg ik soms te horen van begeleiders: het zit tussen je oren. Hoezo tussen mijn oren, dacht ik. Ik ben zoals ik ben.”

niet te snel oordelen

Deze ervaringen motiveerden Michelle om op te staan voor andere lhbtiqa+ personen met een licht verstandelijke beperking. “Ik wil dat wij een stem krijgen.” Als ambassadeur van Zonder Stempel geeft Michelle onder meer trainingen aan begeleiders van mensen met een licht verstandelijke beperking. “Ik vind het belangrijk dat er meer acceptatie komt richting onze community. In de trainingen komt aan bod dat zij niet te snel hun eigen oordeel moeten vellen. Dat doen begeleiders nog te snel.”

geboren voor op het podium 

Het geven van de trainingen geeft Michelle veel voldoening. “Met die trainingen merk ik echt dat ik een verschil maak, dat het werkt.” Daarnaast treedt Michelle, met hulp van Zonder Stempel, op als dragqueen, onder de naam Phoebe Crystal. “Toen ik dragqueens als Nickie Nicole en Diva Mayday zag, had ik zoiets van: dit is ook wat voor mij. Ik ben gemaakt voor op het podium, ik hou echt van optreden.”

zelfbeschikking

Zonder Stempel wordt op meerdere manieren ondersteund door het Oranje Fonds. “Wij maken onderdeel uit van het programma ‘Zelfbeschikking: Jezelf Kunnen Zijn’, vertelt projectleider Manon Linschoten. “Daarmee ondersteunt het Oranje Fonds verschillende initiatieven die zich inzetten voor een samenleving waarin iedereen zorgeloos en volwaardig zichzelf kan zijn en eigen keuzes kan maken. In de eerste plaats ontvangen we financiële steun, om onze activiteiten de komende jaren verder te kunnen uitbreiden. Maar er worden ook ontmoetingen georganiseerd met de andere organisaties die steun ontvangen, om zo kennis uit te wisselen. Het Oranje Fonds helpt ons daarnaast bij vragen waar we mee zitten. Zo willen wij graag leren hoe we structurele financiering kunnen krijgen om deze doelgroep te kunnen helpen.” Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakt het programma Zelfbeschikking mede mogelijk.

iedereen doet ertoe

Het Oranje Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Want iedereen doet ertoe - maar niet iedereen heeft gelijke kansen. Dat merk je als je te maken krijgt met uitsluiting of discriminatie. Om wie je bent, wat je gelooft, van wie je houdt of waar je wortels liggen.

Ontdek hoe jij ertoe kunt doen op oranjefonds.nl/ertoedoen

Powered by Labrador CMS