“Ik gun iedereen een trouw­ceremonie als de mijne”

5 vragen aan trouwambtenaar Benny Hölzken

Leestijd: < 1 min

Nadat zanger Benny Hölzken (36) trouwde met zijn man, werd hij buitengewoon trouwambtenaar met een hoofdletter B. “Een toga? Veel te ouderwets.”

Heb je zelf altijd willen trouwen?
“Integendeel. Ik vond het lange tijd niet nodig mijn liefde te bezegelen met een bruiloft. Het kost ook reteveel geld, dat stopten mijn man en ik liever in een wereldreis. Uiteindelijk namen we ons voor te gaan trouwen uit praktische overwegingen – we hadden samen een huis gekocht. Wel wilden we in een later stadium een feestje geven om te vieren dat we vijf jaar bij elkaar waren. Tijdens een vakantie op Sicilië ging mijn man echter ineens alsnog op een knie en daarna begon het toch te kriebelen. Uiteindelijk groeide dat bescheiden feestje uit tot een volwaardige bruiloft. We hebben het nog vaak over die dag. De trouwceremonie leek mij vooraf een moetje, maar voor mij was dat het mooiste moment van de hele bruiloft. Ik gun iedereen een ceremonie als de mijne. Daarom ben ik mezelf gaan aanbieden als zogeheten ‘babs’, een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.”

Waarin verschil jij van een reguliere trouw-ambtenaar?
“Ten eerste draag ik geen toga, dat is me veel te ouderwets. Koppels die ik trouw, zeggen me weleens dat ik zo een vriend had kunnen zijn, maar dan wel een met veel verstand van trouwen. Het is echt een vak en ik heb veel vlieguren gemaakt. Ik bouw wel een persoonlijke band op met het bruidspaar: soms betrekken ze mij al meer dan een jaar van tevoren bij de plannen. Een gemeentelijk trouwambtenaar krijg je een paar weken van tevoren toegewezen. Je kunt daarbij wel wensen doorgeven, maar het is niet zeker dat daar gehoor aan wordt gegeven.”

BABS Benny Hölzken
BABS Benny Hölzken

Welke taken neem jij het bruidspaar uit handen?
“Ik loods hen van begin tot eind door de ceremonie. Dat scheelt zenuwen, zodat zij optimaal kunnen genieten van de dag. In mijn speech vertel ik de gasten het verhaal van hun liefde: van de eerste date tot de eerste tongzoen. Alleen de geloftes hoeven ze zelf uit te spreken, maar ook die kijk ik van tevoren na. Zo kan ik op tijd ingrijpen wanneer een van hen vijf kantjes volschrijft en de ander met één alinea komt, haha.”

Je hebt een achtergrond in de entertainmentindustrie. Zing je ook weleens een bruiloft aan elkaar?
“Wanneer ik een bruidspaar vraag of ze al over muziek hebben nagedacht, zeggen ze soms: jij zingt toch ook? Er bestaan wel zingende babsen, maar mij lijkt dat praktisch gezien onprettig. Ik zou de hele tijd moeten schakelen. Vaak is er bijvoorbeeld muziek tijdens het uitwisselen van de ringen en het tekenen van de huwelijksakte. Dat zou ik dan zingend moeten doen.”

Word je ooit emotioneel tijdens een ceremonie?
“Ontroerd raak ik altijd, maar op een traan zul je me niet gauw betrappen, al krijg ik weleens een vochtig oogje. Ik probeer het professioneel te houden. Volgend jaar trouw ik voor het eerst vrienden van me. Of ik het dan ook droog ga houden weet ik nog niet.”

Beeld: Voorde Camera (portret), YourMoments (ceremonie)

Powered by Labrador CMS