Helden

“Ik besefte wat voor effect corona zou kunnen hebben op lhbtq’s”

Moreno Perna is mede-oprichter Lhbtisteun.nl

Leestijd: < 1 min

Je hoeft niet de voorzitter van het COC, TNN of Stichting Amsterdam Gay Pride te zijn om een waardevolle bijdrage te leveren aan de community. Winq sprak zeven helden die elk – vaak op vrijwillige basis – een steentje bijdragen. Moreno Perna (30) is mede-oprichter Lhbtisteun.nl.

“Ik ben van oorsprong Italiaans, en mijn familie woont in een regio die erg is getroffen door het coronavirus, dus ik hield de ontwikkelingen op het gebied van corona al sinds februari in de gaten. Ik kreeg verhalen te horen van mensen die emotioneel in de knoop raakten, zelfs een einde aan hun leven probeerden te maken. Daardoor realiseerde ik me wat voor effect corona zou kunnen hebben op LHBTQ’s, die soms al in een vorm van isolatie leven. Het gevoel van gemeenschap is in Nederland erg sterk, maar ouderen zijn vaak eenzaam. Dat wordt bij zelfisolatie nog erger. Maar ik dacht ook aan mensen die leven met hiv, voor wie corona extra gevaarlijk zou kunnen zijn. Of jongeren die nog niet uit de kast zijn, voor wie het leven buitenshuis hun enige uitlaatklep is, die nu ineens wéken met hun familie opgescheept zitten. Of trans mensen die hun transitie moeten onderbreken omdat de gezondheidszorg op z’n kop staat. Samen met Anne Levah Russchen, richtte ik in maart een platform op waar mensen terechtkunnen voor een luisterend oor.

We worden bijgestaan door medewerkers van Switchboard [de LHBTQ informatiedienst van het COC – red.] en 113 Zelfmoordpreventie. We krijgen telefoontjes over de coronacrisis, jongeren die bezig zijn met hun identiteit, ouderen die graag een praatje willen maken, noem maar op. Toen ik jonger was en Italië woonde, maakte ik zelf ook gebruik van soortgelijke diensten. Ik ben trots dat we op deze manier mensen kunnen helpen. Toen we live gingen werden we direct overspoeld met aanmeldingen van vrijwilligers. Er is nu zelfs een wachtlijst. We zijn nu vooral op zoek naar mensen op het gebied van PR en social media, zodat we ons bereik kunnen vergroten.”

Meer info vind je op www.lhbtisteun.nl.

Foto: Chris & Marjan

Powered by Labrador CMS