Big in a wig

“Ik begon met een kort zwart bloempotkapsel, een snor en zonder padding”

Dragqueen My Little Puny

Leestijd: < 1 min

Nederland en België tellen honderden fabulous dragqueens. Ook deze maand stellen we er een aan je voor. Deze keer: Drag Race Holland runner-up My Little Puny.

Hoe begon je met drag?
“Ik kijk RuPaul’s Drag Race al vanaf het eerste seizoen, maar in 2013 stond ik met theatergroep Blush een aantal jaar achter elkaar met een eigen voorstelling op de Parade. Die groep bestond uit 3 acteurs en dansers, waarbij we speelden met gender. Wat is in onze maatschappij nou mannelijk en wat is er vrouwelijk? De voorstelling begon met mannelijke energie en verschoof dan naar de vrouwelijke kant van energie. We onderzochten wat dat is en wat het met publiek doet. Ik vond het enorm interessant.
Het was daarnaast een onderzoek naar mezelf en achteraf gezien de start van mijn drag. In 2019 werd ik gevraagd om in drag te performen tijdens een Pride feest, toen werd My Little Puny officieel geboren.”

Hoe zou je je eigen stijl omschrijven?
“Stoer en sensueel. De laatste tijd is het qua looks meer femme, maar dat zou zo maar weer eens kunnen veranderen. Mijn drag heeft altijd wel iets stoers. Ik denk dat ik steeds weer geïnspireerd ben door nieuwe dingen en mezelf blijf ontwikkelen. Dat zie ik dan ook weer terug in mijn drag en dat is er tof aan. Het kan alle kanten op. Ik wil mezelf ook niet vastleggen op één ding.”

Is je drag nu heel anders dan die eerste keer?
“Zeker! Ik begon met een kort zwart bloempotkapsel, een snor en zonder padding. Ook geen wenkbrauwen, maar dan wel weer zichtbaar borsthaar. Laten we het genderfuck noemen. Daar voelde ik me destijds het beste in. Dat veranderde naarmate ik meer ging experimenteren met looks en make-up.”

De eerste keer in drag van My Little Puny.
De eerste keer in drag van My Little Puny.

Heb je een voorbeeld?
“Ik vind sterke vrouwen uit comics, games en superheldenfilms te gek. Maar ook artiesten als FKA Twigs. Er zijn zoveel dragqueens die ik daarnaast tof vind. Ik haal uit iedereen wel iets. Envy Peru is prachtig, maar ook Ma'MaQueen, Bimini, Awhora, mijn bestie Keta Minaj. Eigenlijk zijn het er te veel om op te noemen.”

Bij een goede dragqueen hoort ook een goede naam. Hoe kwam je op de jouwe?
“Ik noem mijn vrienden altijd ‘Puny’ of ‘Punani’. Als ik de telefoon opneem bijvoorbeeld: ‘Hey Punani!” Dus toen ik een dragnaam mocht bedenken, kwam ‘Puny’ al snel voorbij. Toen werd het een play on words met My Little Pony, omdat het gewoon lekker dom klinkt. Zeker als je het gaat vertalen. Ik zou zeggen: Google het!”

Zijn er drag die we in de gaten moeten houden?
“Heb je even? Miss Vanity Love, Ashley, Lick a lolly. The Kameleon, Roseé-Sheneé Plastique, Miss Cartier, Tipsy Patron, La Lolly, Stevie Stunner… Zo kan ik nog wel even doorgaan hoor!”

Wat staat er voor 2022 voor jou op de planning?
“Ik heb altijd wel plannen. Het zou tof zijn om als Puny wat meer in het buitenland op te treden. Een tour te doen! Samen met Keta Minaj en als mezelf ben ik bezig met muziek. Verder wil ik gewoon lekker creatief bezig blijven en mooie dingen maken.”

Foto: Rob Jacobs

Powered by Labrador CMS