Utopians - Scud

IFFR 2024: deze queer films zijn te zien

Bekijk hier de selectie voor het International Film Festival Rotterdam

Leestijd: 3 min

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) komt er weer aan. Dit jaar is er een speciaal programma met tien queer films, dat is samengesteld door de Hongkongse kunstenaar Scud. Maar er zijn meer films waarvoor we graag je aandacht vragen. Noteer alvast in je agenda: IFFR, van 25 januari tot 4 februari.

Naast het speciale focusprogramma van kunstenaar Scud zijn er nog vier films met een queer thema te zien op het IFFR, die de moeite van het kijken waard zijn. Maar eerst meer over Scud en de tien films die hij heeft geselecteerd voor IFFR 2024, dat dit jaar plaatsvindt van 25 januari tot en met 4 februari.

focusprogramma scud

 In 2022 kondigde de Hongkongse kunstenaar Danny Cheng Wan-Cheung, beter bekend als Scud, aan dat hij na zijn tiende en laatste film met pensioen zou gaan. IFFR is verheugd om de wereldpremière van die film, Naked Nations – Tribe Hong Kong, te vertonen. Als pionier van Aziatische queer cinema, is Scuds werk gedurfd, gepassioneerd, wreed, liefdevol en consequent koppig. In dit Focus-programma gewijd aan zijn carrière, worden al zijn tien films vertoond.

Het werk van Scud doet denken aan “Heels are pleasure with pain” van Louboutin, deze twee elementen doorspekken namelijk al zijn films. Gedurfd, gepassioneerd, wreed, liefdevol en consistent koppig: Scud ontbloot zijn ziel door mooie mannen te ontbloten, waardoor ze naakt en kwetsbaar achterblijven, dwalend door het rijk van absoluut plezier, sensuele dagdromen en nachtmerries, en nadenkend over de betekenis en waarde van het leven, de dood en daarna. Met Naked Nations – Tribe Hong Kong neemt de provocerende kunstenaar uit Hongkong afscheid van het maken van films en laat hij tien op zichzelf staande films achter die samen één meedogenloos en uniek kunstwerk vormen. 

Dat zijn in alfabetische volgorde de volgende films.

Amphetamine - Scud, 2009, Hong Kong, 97 min 

Fitnessinstructeur, vechtkunstenaar en postbezorger Kafka hoopt in de armen van de charmante jonge bedrijfsleider Daniel zijn eenzame leven en eeuwige twijfels achter zich te kunnen laten. Zal hun liefde standhouden of zijn ze elkaars zoveelste verslaving?

Apostles - Scud, 2022, Hong Kong, 83 min 

Een geleerde beweert een apostel te zijn van Socrates en Plato en vormt een soort sekte van twaalf beeldschone jonge mannen op een afgelegen landgoed. Ze reflecteren op de zin en de waarde van het leven, door de dood te onderzoeken...

Bodyshop - Scud, 2022, Hong Kong, 89 min 

Een geile queer geest reist de wereld rond en achtervolgt voormalige geliefden in Bodyshop. De negende speelfilm van de Hongkongse filmmaker Scud is een stoutmoedige mengvorm van lugubere camp over trauma, politiek – en de politiek van trauma.

City Without Baseball - Scud, Lawrence Lau Kwok-Cheong, 2008, Hong Kong, 100 min 

City Without Baseball gaat over de seksualiteit, onderdrukte gevoelens en stedelijke vervreemding van een Hongkongs honkbalteam in een stad zonder honkbalcultuur. De film fictionaliseert de levens van de honkbalspelers, die zich een weg banen in een maatschappij die het individu zo vaak buitenspel zet. 

Love Actually …Sucks! - Scud, 2010, Hong Kong, 83 min 

Love Actually… Sucks! werd geïnspireerd door zes rechtszaken in Hongkong en is een uniek, existentieel verhaal over mislukte liefde. Een openhartige film met bijzondere beelden en knetterende, onverwachte humor.

Naked Nations – Tribe Hong Kong - Scud, 2024, Hong Kong, 161 min 

Scuds laatste bijdrage aan de kunst, plaatsen en mensen waarvan hij houdt. Naked Nations is een opgewekte, aangrijpende en hartverscheurende film over vrijheid en al haar vormen en grenzen, het leven en moeilijke beslissingen, maar vooral over de liefde.
· Wereldpremière 

Permanent Residence - Scud, 2008, Hong Kong, 115 min 

De knappe, briljante Ivan overpeinst liefde, leven, dood en verbondenheid, terwijl hij gaandeweg zijn seksualiteit accepteert. Scuds tweede film is een ongegeneerde viering van mannenlichamen en het bewijs van de geboorte van een nieuw type queer films uit Hongkong.

Thirty Years of Adonis - Scud, 2017, Hong Kong, 87 min 

Een jonge acteur die droomt van roem en liefde betreedt de wereld van de mannelijke seksindustrie. Thirty Years of Adonis verlegt de grenzen van de kunst, rauwe vormen van seksualiteit en perverse verlangens tijdens een zoektocht naar de zin van het leven. 

Utopians - Scud, 2016, Hong Kong, 87 min 

In Utopians van Scud vindt opnieuw een ontmoeting plaats tussen Liefde en Dood als Hins, een dromerige student met een passie voor literatuur en een zucht naar kennis, in de ban raakt van de charismatische leraar Antonio. Met naakt en expliciete seks.

Voyage - Scud, 2012, Hong Kong, 100 min

Een jonge psychiater maakt een zeiltocht en zijn herinneringen aan ex-patiënten veranderen in korte verhalen. Voyage is een filmisch onderzoek naar de krochten van de menselijke geest en biedt verschillende visies op depressie. 

overige queer films die te zien zijn tijdens iffr 2024

Avant-Drag! - Fil Ieropoulos, 2024, Griekenland, 92 min

Avant-Drag! is een portret van negen dragartiesten met verschillende genderexpressies en seksuele oriëntaties, die de straten van Athene opgaan om vraagtekens te zetten bij de strenge sociale verplichtingen. Deze artiesten eisen sociale rechtvaardigheid en richten hun pijlen op de onderdrukkende mechanismen van de hedendaagse maatschappij.
· Wereldpremière
· Documentaire

Binary - David Jan Bronsgeest, 2024, Nederland, 44 min

Nisha, een jonge Pakistaanse trans vrouw die in Nederland werkt als danseres, twijfelt over een genderbevestigende operatie. Wanneer haar innerlijke demonen besluiten om het op te nemen tegen de demonen van buitenaf, volgt er chaos
· Horror, de film maakt deel uit van het programma Koolhoven presenteert 2. 

 Mamántula - Ion de Sosa, 2023, Duitsland, Spanje, 48 min 

Mamantula is de jongen waar iedereen naar verlangt, maar hij is in het geheim ook een gigantische tarantula, vermomd als mens en ontstaan tijdens een korte ontmoeting in een ver paradijs.

over iffr

De 53ste editie van International Film Festival Rotterdam is van 25 januari t/m 4 februari 2024 met films, shorts, documentaires, installaties, performances en talks. Kijk voor tickets en informatie op iffr.com

Powered by Labrador CMS