Radiant: The Life and Line of Keith Haring

Iets voor jou, dit nieuwe boek over graffitikunstenaar Keith Haring?

Leestijd: 2 min

Er zullen maar weinig mensen zijn die nog nooit van Keith Haring hebben gehoord. Vanuit het metrostelsel van New York City veroverde hij de wereld met zijn graffitikunst, die er op het eerste gezicht eenvoudig uitzag en na enige bezinning danig geraffineerd. Over hem is onlangs een vuistdik nieuw boek verschenen, genaamd Radiant: The Life and Line of Keith Haring.

In de jaren waren de metro’s van New York City volgekalkt met graffiti. Niemand zag hier aanvankelijk de kunst van in, totdat Keith Haring zich openbaarde. Hij begon in de eerste helft van de jaren tachtig met het tekenen van zijn welbekende poppetjes, kruipende baby’s en blaffende hondjes, die door de simpele belijning leken te bewegen. Hij plakte zwarte, matte vellen over verouderde advertenties in metrostations en op deze lege plekken verschenen zijn eerste krijttekeningen.

bron van creatieve energie 

Deze tijdelijke krijttekeningen liepen in de duizenden en werden synoniem voor een stad die aan de ene kant werd geteisterd door armoede en misdaad, maar anderzijds springlevend was en een bron van creatieve energie.

Als snel groeide Haring uit tot een van de bekendste gezichten van de New Yorkse undergroundscene van New York waar ook Andy Warhol en Basquiat rondliepen. Hij was een van de eersten die Madonna vroeg voor een aidsbenefiet, lang voordat zij wereldwijd doorbrak. In een van haar eerste video’s, ‘Borderline’, is ze te zien in kleding met werk van Haring erop, om maar een voorbeeld te noemen.

voor iedereen toegankelijk 

Het duurde niet lang voor Haring van een graffitispuitende zonderling uitgroeide tot een mainstream street art-kunstenaar. Hij doorbrak de barrières tussen elitaire kunst en populaire cultuur, creëerde werk dat voor iedereen toegankelijk was en gebruikte zijn kunst als middel om radicale sociale verandering uit te lokken.

In 1990 overleed Haring aan de gevolgen van Aids. Tot op de dag van vandaag blijft zijn invloed op de hedendaagse cultuur gelden. Brad Gooch, bekend biograaf van Flannery O’Connor en Frank O’Hara, kreeg toegang tot het uitgebreide archief van Keith Haring. Ook heeft hij degenen geïnterviewd die Haring het best kenden. Op basis van deze bronnen heeft hij nu een boekwerk uitgebracht dat maar liefst 512 pagina’s beslaat. Hij heeft geprobeerd de magie van Haring vast te leggen en zet hem neer als een visionair en tijdloos icoon.

hier te koop 

Radiant: The Life and Line of Keith Haring is uitgegeven door HarperCollins en is verschenen op 5 maart 2024. Het is o.a. verkrijgbaar via Amazon, voor 31,97 dollar. 

Powered by Labrador CMS