Interview

“Iedereen denkt maar een mening te moeten hebben, terwijl je soms beter je mond kan houden”

Leestijd: < 1 min

Met zijn programma Voor iedereen beter won cabaretier Richard Groenendijk deze week een Poelifinario. Het is de tweede keer dat hij de cabaretprijs in de wacht sleept. In de nieuwste Winq lees je een uitgebreid interview met Richard, hieronder een korte teaser.

Je vertelt in deze voorstelling weer prachtige verhalen, over ontmoetingen met bijvoorbeeld Corrie van Gorp en Adèle Bloemendaal. Maak jij gewoon heel veel mee of sta je altijd áán om in bijzondere momenten inspiratie te vinden?
“Ik ben wel iemand die altijd openstaat voor alles wat ik meemaak. Ik heb altijd mijn telefoon bij me en schrijf alles op wat ik hoor. Alles wat ik mooi vind, alles waarvan ik denk: daar kan ik wat mee. Het kan een zin zijn, een grap, een paar woorden die een aanzet vormen tot een sketch. Maar ik moet het wél opschrijven, anders ben ik het kwijt.”

Is er nooit meer de angst: hoe maak ik wéér zo’n geweldige voorstelling?
“Bij Voor iedereen beter wordt elke avond de tent afgebroken. Dat legt wel druk op mijn schouders: wordt het de volgende keer wel net zo goed? Maar dat gevoel houdt je ook scherp.”

Volgens mij hebben je beste voorstellingen een erg persoonlijk thema als kapstok. “Programma’s werken voor mij het beste als ik een helder thema heb als uitgangspunt. Mijn huidige voorstelling gaat over de dubbelheid die in mij zit: ik wil gezien worden versus laat me met rust. Die dubbelheid zit ook in de maatschappij, daar kan ik dan goed op voortborduren. Iedereen denkt maar een mening te moeten hebben, terwijl je soms echt beter je mond kan houden. Alle Dagen ging over jezelf kunnen overgeven. Om Alles! over loslaten.”

 

Beeld: Oof Verschuren
Styling: Amber van Strien
MUAH: Annemiek Nohnenn

Powered by Labrador CMS