Huwelijk voor mensen van gelijk geslacht veiliggesteld in de VS

Senaat heeft voor nieuwe wet gestemd

Leestijd: < 1 min

De Amerikaanse Senaat heeft een wet aangenomen die het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht moet beschermen. De angst bestaat dat het conservatieve Hooggerechtshof dat recht had kunnen terugdraaien. Het Huis van Afgevaardigden nam de wet in juli al aan, nu heeft ook de Senaat vóór gestemd.

In de Amerikaanse Senaat is de wet die het opengestelde huwelijk beschermt met 61 stemmen aangenomen. 36 mensen stemden tegen de wet. Naast de meeste Democraten stemden ook elf Republikeinen voor de wet.

Hooggerechtshof

De wet beschermt niet alleen het huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht, maar ook het recht van mensen met verschillende huidskleuren om te trouwen. Er ontstond vrees dat het Hooggerechtshof het recht op het opengestelde en het interraciale huwelijk zou kunnen terugdraaien nadat de conservatieve opperrechter Clarence Thomas een memo schreef bij de uitspraak die Roe versus Wade vernietigde.

In die memo schreef Thomas dat het Hooggerechtshof ook de uitspraken over het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, het huwelijk voor interraciale stellen en het recht op anticonceptie zou moeten heroverwegen.

Extra toevoeging

De wet heeft nog een extra toevoeging gekregen: een amendement dat de bescherming van religieuze vrijheden verduidelijk. Vanwege deze toevoeging moet de weet nog een keer terug naar het Huis van Afgevaardigden voor een nieuwe stemming. Dat is slechts een formaliteit, omdat het Huis een meerderheid van Democraten heeft. Daarna kan president Joe Biden de wet ondertekenen.

Bron: Telegraaf / Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS