Hongarije neemt anti-transgenderwet aan

“Met deze beslissing gaat Hongarije terug naar de middeleeuwen"

Leestijd: < 1 min

Vandaag heeft het Hongaarse parlement ingestemd met wetgeving die ervoor zorgt dat registratie van geslachtsverandering onmogelijk wordt.

Op maandag 30 maart stemde het Hongaarse parlement voor een wet die premier Viktor Orbán het recht geeft om per decreet te regeren, met de bestrijding van het coronavirus als voorwendsel. De wet geldt echter voor onbepaalde tijd. Een dag daarna – nota bene International Transgender Day of Visibility – diende de Hongaarse regering een wetsvoorstel in dat het voor trans en intersekse personen ongmogelijk maakt hun genderidentiteit officieel te laten erkennen. Op 19 mei werd deze wet aangenomen.

De wet houdt in dat alleen nog het bij geboorte toegewezen geslacht wordt opgenomen in het geboorteregister, en dat dit nadien niet meer aangepast kan worden. Dit heeft als gevolg dat het voor Hongaarse trans en intersekse personen heel hun leven onmogelijk zal zijn om hun geslacht en naam op officiële documenten aan te laten passen.

GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak: “In Europa moet iedereen zichzelf kunnen zijn, of je nu transgender, intersex of cis bent. Deze wet kan grote problemen opleveren bij het verkrijgen van zorg of als je naar een ander land reist. Daarnaast laat de Hongaarse regering nogmaals zien dat iedereen die niet in de door hen gewenste hokjes past, er niet bij hoort. Dit is onacceptabel.”

Ook Amnesty International laat in een reactie weten de nieuwe wetgeving streng af te keuren. “Met deze beslissing gaat Hongarije terug naar de middeleeuwen. De rechten van trans en intersekse personen worden onder de voet gelopen. Niet alleen zij worden nu blootgesteld aan extra discriminatie, dit is voor de hele LHBTQ-gemeenschap in Hongarije een verslechtering van een toch al intolerante en vijandige omgeving” aldus een woordvoerder.

Foto: © Saanika Jha Képei / Budapest Pride 2019

Bronnen: COC Nederland, GroenLinks, Amnesty International

Powered by Labrador CMS